Prijateljska in partnerska mesta

Poglej podmeni

prijateljska in partnerska mesta

Prizadevanje za sklepanje dolgotrajnih vezi

Pobratena mesta

Mestna občina Maribor si v sklopu mednarodnega sodelovanja prizadeva za sklepanje prijateljstev s bratskimi mesti. S pobratenimi mesti že izvaja povezovanje med ljudmi, neprofitnimi organizacijami, s podjetji in javnimi institucijami. Z vsakim pobratenim mestom sodeluje na vsaj dveh od naslednjih področjih: kultura, gospodarstvo, šport, izobraževanje, ekologija, turizem. Mestna občina Maribor je pobratena z naslednjimi mesti:

MESTO DRŽAVA LETO POBRATENJA
ChongqingKitajska 2017
HangzhouKitajska 2017
Kharkiv Ukrajina 2012
Pueblo, Colorado Združene države Amerike 2006
Saint Petersburg Rusija 2001
ToursFrancija 1997
Osijek Hrvaška 1995
Pétange Luksemburg 1992
Gradec Avstrija 1987
Szombathely Madžarska 1985
Udine Italija 1985
Marburg Nemčija 1969
Kraljevo Srbija 1970
GreenwichAnglija, Velika Britanija 1967

Greenwich, Anglija

Mesto Greenwich je kraljevo okrožje, ki se nahaja na območju jugovzhodnega Londona in ima 286.186 prebivalcev. Znano je predvsem po tem, da skozi njega poteka glavni poldnevnik, imenovan tudi Greenwiški poldnevnik. Ta poteka natanko skozi tranzitni krog Kraljevega observatorija Greenwich. V Greenwichu se je nahajala tudi kraljeva palača, hkrati pa je bil rojstni kraj mnogih Tudorjev, vključno s Henrikom VIII in Elizabeto I.

Greenwich, s katerim se Maribor pobratil leta 1967, velja za prvo pobrateno mesto v zgodovini Maribora. Listina je bila podpisana 5. maja 1967. S uspešnim sodelovanjem na številnih področjih sta skozi zgodovino mesti razvili odlične prijateljske odnose. Leta 2017, ob 50. obletnici pobratenja je delegacija Mestne občine Maribor skupaj s delegacijo mestne občine Greenwich v greenwiškem predelu Woolwich slavnostno odprla park z imenom Maribor Park. Tudi v Mariboru je predel Greenwich, ki se nahaja v mestni četrti Pobrežje poimenovan po pobratenem mestu.

Spletna stran: https://www.royalgreenwich.gov.uk/

Marburg, Nemčija

Marburg je univerzitetno mesto v nemški zvezni deželi Hesse. Območje mesta se razprostira po dolini reke Lahn in ima približno 76.000 prebivalcev. S svojim edinstvenim ambientom, kakovostno kulturno ponudbo in raznolikimi prireditvami navdušuje obiskovalce iz celega sveta.  Univerza v Marburgu je bila ustanovljena leta 1527 in še danes predstavlja jedro tega očarljivega srednjeveškega mesta.

Marburg in Maribor sta se pobratila leta 1969. To pobratenje predstavlja drugo najstarejše v zgodovini Maribora.  Skozi čas razvijata in ohranjata dobre odnose na različnih področjih. Ob 50. obletnici pobratenja je bila podpisana listina o nadaljnjem sodelovanju in predstavlja še trdnejšo vez med obema krajema.

Spletna stran: https://www.marburg.de/

Kraljevo, Srbija

Kraljevo, mesto v osrčju Srbije, je od Beograda oddaljeno 175 km in  se nahaja med rekama Ibar in Zahodna Morava. Mesto ima 64.175 prebivalcev, medtem, ko ima istoimenska občina skupno 124.554 prebivalcev.

Mesto, ki mu pravijo tudi “srce Šumadije”, je dobilo ime po sedmih kraljih, ki so bili kronani  v samostanu Žiča in se nahaja 5 km od središča mesta. Sledovi njihove vladavine na tem območju so vidni še danes. Mestni grb je sestavljen iz sedmih kron, ki simbolizirajo kronanje sedmih kraljev. Kraljevo je upravno, gospodarsko, športno in kulturno središče Srbije.

Kraljevo in Maribor sta se pobratila leta 1970 in vse od takrat razvijata dobre prijateljske odnose na različnih področjih. Maribor se je leta 2019, kot že večkrat poprej, odzval z nudenjem pomoči, ko so Kraljevo prizadele poplave. 

Spletna stran: https://www.serbia.travel/sr/vidi-srbiju/gradovi/kraljevo

Udine (Videm), Italija

Mesto Udine iz več vidikov predstavlja najpomembnejše mesto Furlanije.  Univerzitetno mesto leži na Severovzhodu Italije in ima približno 100.000 prebivalcev. Zaradi svoje lege je pomembno cestno in železniško križišče, prav tako pa  gospodarsko, kulturno in izobraževalno središče Furlanije. Na gospodarskem področju je mesto poznano predvsem po industriji izdelovanja pohištva.

Udine in Maribor sta se pobratila leta 1985 in delujeta predvsem na področju športa.

Spletna stran: https://www.comune.udine.it/

Szombathely (Sombotel), Madžarska

Je deseto največje mesto na Madžarskem, ki leži na zahodu države v bližini meje z Avstrijo. Mesto ima približno 78.000 prebivalcev in velja za najstarejše omenjeno mesto na Madžarskem. Mesto je bilo ustanovljeno v času Rimljanov, skozi zgodovino pa se je razvilo v pomembno kmetijsko in živilsko-predelovalno središče in predstavlja pomembno železniško križišče.  Mesto ima dobro razvito gospodarstvo, še posebej avtomobilsko industrijo, obdelavo kovin, kemično, lesno in tekstilno industrijo.

Sombotel in Maribor sta se pobratila leta 1985.

Spletna stran: https://www.szombathely.hu/

Graz (Gradec), Avstrija

Gradec je s približno 300.000 prebivalci drugo največje mesto v Avstriji in glavno mesto avstrijske Štajerske. Gradec je bil prvič omenjen leta 1128, ko je kraj dobil pomembno vlogo trgovskega središča, sicer pa korenine mesta segajo že v čas Rimljanov.  Stari del mesta velja za eno največjih ohranjenih srednjeveških mestnih jeder v Evropi in je od leta 1999 na UNESCOVEM seznamu svetovne kulturne dediščine. Je pomembno univerzitetno mesto s kar šestimi univerzami, na katerih so se izobraževali tudi številni Nobelovi nagrajenci. Leta 2003 je mesto imelo status Evropske prestolnice kulture.

Gradec in Maribor sta se pobratila leta 1987.

Spletna stran: https://www.graz.at/

Pétange, Luksembrug

Mesto v jugozahodnem Luksemburgu leži na meji z Belgijo in Francijo. Sodobno naselje Pétange je bilo prvič omenjeno leta 938 z imenom “Perdgitten”.  Je pomembno trgovsko središče, katerega krasijo sodobne zgradbe, občinski park, številni spomeniki in 40 kilometrov sprehajalnih poti z razglednimi točkami. V mestu živi približno 7.500 prebivalcev, v celotni občini pa približno 18.000.

V občini Pétange lahko najdemo tudi Mariborsko ulico (Rue de Maribor).

Pétange in Maribor sta se pobratila leta 1992.

Spletna stran: https://www.petange.lu

Osijek, Hrvaška

Osijek, ki se nahaja ob Dravi, je četrto največje mesto na Hrvaškem in največje mesto v Slavoniji. Prvi zapisi mesta se pojavijo leta 1196 v madžarski različici »Eszek«. Ima približno 84.100 prebivalcev in je upravno, industrijsko in kulturno središče tega območja. Zaradi svoje lege je tudi pomembno prometno križišče.

Osijek in Maribor sta se pobratila leta 1995.

Spletna stran:  https://www.tzosijek.hr/

Tour, Francija

Tours je eno največjih mest v regiji Centre-Val de Loire v Franciji. To zgodovinsko mesto, ima vzdevek “Le Petit Paris”, zaradi svoje urejenosti in zgodovinskega pomena. Mesto ima okoli 140.000 prebivalcev, širše urbano območje pa okoli 400.000. Je gostitelj številnih športnih dogodkov in je tudi univerzitetno mesto. Tours je uvrščen na seznam francoskih umetnostno-zgodovinskih mest pod UNESCO zaščito, ima bogato zgodovino, kulinariko in veliko zelenih površin. Stari del mesta, La Vieux Tours, je danes eno od največjih zaščitenih območij zgodovinskega pomena v Evropi. Mesto je prizorišče vsakoletne mednarodne kolesarske dirke profesionalcev Pariz-Tours in številnih drugih športnih, gospodarskih in turističnih dogodkov.

Tours in Maribor sta se pobratila leta 1997.

Spletna stran: https://www.tours-tourism.co.uk/en/

Sankt Peterburg, Rusija

Mesto, ki velja za severno prestolnico leži ob reki Nevi, je drugo največje rusko mesto. Z več kot 5,3 milijona prebivalcev velja za četrto najbolj naseljeno mesto v Evropi. Leta 1703 je meto ustanovil car Peter Veliki na mestu zajete švedske trdnjave. Služilo je kot prestolnica Ruskega carstva in kasnejšega Ruskega imperija med letoma 1713 in 1918. Mesto poznano tudi pod imenoma Petrograd (1914–1924) in Leningrad (1924–1991). Zgodovinsko središče Sankt Peterburga in pripadajoče skupine spomenikov predstavljajo Unescovo svetovno dediščino, zato se imenuje tudi kulturna prestolnica Rusije.

Mesti sodelujeta na različnih področjih, predvsem pa na področju kulture in umetnosti.

Sankt Peterburg in Maribor sta se pobratila leta 2001.

Spletna stran: http://www.saint-petersburg.com/

Pueblo, Združene države Amerike

Prve omembe mesta segajo v leto 1842. Kraj je bil takrat poznan pod imenom El Pueblo oz. Fort Pueblo.  Mesto s približno 111.876 prebivalci je deveto najbolj naseljeno mesto v zvezni državi Kolorado (Colorado), v njem pa prebiva tudi veliko število prebivalcev slovenskega rodu.  Pueblo je eno največjih mest za proizvodnjo jekla v ZDA, zaradi česar se Pueblo imenuje tudi “jekleno mesto”.  Aktualni župan Puebla gospod Nick Gradisar ima slovenske korenine.

Pueblo in Maribor sta se pobratila leta 2006.

Spletna stran: https://www.pueblo.us/

Kharkiv, Ukrajina

Drugo največje mesto Ukrajine se nahaja v severovzhodnem delu države. Mesto je dobilo ime po reki Harkov in je bilo prvič omenjeno  leta 1627.  S približno 1.5 milijona prebivalcev predstavlja eno od najpomembnejših kulturnih, znanstvenih, izobraževalnih, prometnih in industrijskih središč Ukrajine.  Je tudi pomembno industrijsko mesto, specializirano predvsem na proizvodnjo strojev in elektronike.

Kharkiv in Maribor sta se pobratila leta 2012

Spletna stran: https://www.city.kharkov.ua/en/

Hangzhou (Hangčou), Kitajska

Hangzhou se nahaja ob jugovzhodni obali Kitajske.  S približno 10 milijoni prebivalcev je glavno mesto province Zhejiang.  Je pomebno politično, gospodarsko, kulturno, znanstveno in izobraževalno središče. Velja tudi za pomembno turistično mesto z bogato zgodovino. »Svileno mesto«  je vedno predstavljalo središče kitajske proizvodnje svile. Zgodovina trgovanja s svilo, čajem, porcelanom in drugim blagom sega tisoče let nazaj.

Mesto je v času pandemije priskočilo na pomoč z donacijo 10 tisoč zaščitnih mask in druge opreme. Med drugim smo od mesta Hangzhou prejeli Priročnik za preprečevanje in zdravljenje Covid-19 in možnost sodelovanja v Globalnem programu MediXchange for Combating COVID-19 (GMCC) za pomoč pri boju proti izbruhu Covid-19.  Program sta ustanovili fundacija Jack Ma in fundacija Alibaba, skupaj z bolnišnico univerze Zhejiang. Program podpirata tudi Alibaba Cloud Intelligence in Alibaba Health. V okviru programa je bila ustanovljena platforma za lažje komuniciranje in čezmejno sodelovanje pa tudi za zagotavljanje računalniških zmogljivosti in podatkov za krepitev ključnih raziskovalnih prizadevanj. Platforma nudi medicinskemu osebju vse komunikacijske kanale za izmenjavo praktičnih izkušenj in informacij o boju proti pandemiji.

Hangčou in Maribor sta se pobratila leta 2017.

Spletna stran: http://eng.hangzhou.gov.cn/

Chongqing (Čongčing), Kitajska

Chongqing se nahaja na jugozahodu Kitajske in predstavlja eno od štirih občin, ki delujejo neposredno pod okriljem vlade Republike Kitajske (ostale tri so še Peking, Šanghai in Tianjin). Občina je velikosti Avstrije in vključuje večje število mest s skupno populacijo 30 milijonov prebivalcev. Samo mesto Chongquing ima 9 urbanih in 9 predmestnih okrožij, kjer živi skoraj 9 milijonov prebivalcev. Ima izjemno bogato zgodovino in kulturo, je tudi finančni, proizvodni, transportni in univerzitetni center tega dela Kitajske ter po navedbah medijev eno izmed 13 megamest Kitajske.

Mesto je v času pandemije priskočilo na pomoč Mariboru z donacijo 15 tisoč zaščitnih mask.

Čongčing in Maribor sta se pobratila leta 2017.

Spletna stran: https://www.ichongqing.info

Partnerska mesta

Partnerska mesta so lažja oblika sodelovanja, kot pobratena mesta, in so osredotočena na sodelovanje na posameznih področjih. Mestna občina Maribor je partnersko sodelovanje sklenila z naslednjimi mesti:

MESTO DRŽAVA LETO PODPISANEGA PARTNERSTVA
XianKitajska 2017
OrelRusija 2017
Smederevo Srbija 2017
Veliko TarnovoBolgarija 2016
Sari Iran 2016
MahallatIran2016
Wuhan Kitajska 2016
Maladečna Belorusija 2016
Kutasi Gruzija 2016
BarČrna gora 2016
VologdaRusija2016
WuxiKitajska 2015
YanchengKitajska 2015
MakarskaHrvaška 2015
Huai˝anKitajska 2015
Novi Sad Srbija 2015
Nanchang Kitajska 2015
NanjingKitajska 2015
NingboKitajska 2014
KumanovoMakedonija 2014

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano