Mestni simboli in prazniki

Poglej podmeni

Grb in zastava Mestne občine Maribor

Najstarejši ohranjen mariborski mestni pečat je iz srede 13. stoletja. Že na njem se pojavi podoba mestnih vrat, ki pa so za razliko od vrat na današnjem grbu enokrilno zaprta, zato se na njih vidi okovje obeh vratnih tečajev. Levo in desno od vrat je obzidje iz kamnitih kvadrov, ki se končuje zgoraj nad vrati. Na vsaki strani obzidja je po en visok okrogel stolp s koničasto streho, na vrhu katere je krogla na kratkem ročaju. Nad vrati in med strehama stolpov se z glavo navzdol spušča ptič z velikim kljunom.

Sredi 16. stoletja je ptič v mariborskem grbu veljal za goloba kot simbol sv. Duha, vseeno so ga kasneje nekateri strokovnjaki opisovali tudi kot črnega orla, saj so bili mnenja, da je v bolj »bojevitih časih« bil ptič na grbu orel, kasneje pa golob. Vendar heraldična pravila določajo, da je orel vedno upodobljen z razpetimi krili in nikoli z glavo navzdol, zato se je v sodobnem času ustalilo mnenje, da je že tista ptica na grbu iz 13. stoletja golob, ki simbolizira sv. Duha, kako se spušča z neba proti zemlji. V tem času se je tudi mariborska farna cerkev, ki je bila prvotno posvečene sv. Tomažu, začela imenovati po sv. Janezu Krstniku. Ob zidu in stolpoma, ki simbolizirata mesto, so torej na mariborski grb dodali goloba kot značilnega za Maribor, saj je golob simbol farnega patrona sv. Janeza Krstnika.

V 14. stoletju sta na grbu že upodobljena štirioglata stolpa iz kamnitih kvadrov, ki smo ju vajeni danes. Sredi obzidja je nizek pokrit vratni stolp s širokim odprtim polkrožnim vhodom in dvignjenim mrežastimi vratnim zapiralom, nad vrati pa se spušča golob. Za razliko od starejšega grba so na njem nove oblike in strehe stolpov s pomoli, nov pa je tudi del obzidja izza mestnih vrat.

Leta 1520 je dalo mesto izdelati novi pečatnik, stari je najbrž bil uničen v požaru. Tudi ta grb prinaša nekaj sprememb v izgledu obzidja, vendar pa so se glavne značilnosti ohranile do danes.

Mojca Horvat, Pokrajinski arhiv Maribor (Vir: Božo Otorepec: Srednjeveški pečati in grbi mest in trgov na Slovenskem. Ljubljana, 1988, str. 145-161)

Prazniki in spominski dnevni Mestne občine Maribor

Prazniki in spominski dnevi Mestne občine Maribor so določeni z Odlokom o prazniku in spominskih dnevih Mestne občine Maribor (MUV25/1995).

Praznik Mestne občine Maribor je 20. oktober. Dan, ko je bil Maribor prvič omenjen v pisni listini iz leta 1164.

Spominski dnevi Mestne občine Maribor so:

 • 29. april – dan, ko je bil leta 1941 izvedena prva oborožena akcija mariborskih domoljubov v Volkmerjevem prehodu;
 • 23. maj – dan, ko je Jugoslovanska ljudska armada 1991 leta obkolila 710. učni center Teritorialne obrambe v Pekrah (Pekrski dogodki);
 • 4. september – dan, ko je leta 1859 škof Anton Martin Slomšek prenesel v Maribor sedež lavantinske škofije;
 • 23. november – dan, ko je leta 1918 Rudolf Maister osvobodil Maribor.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

  Ste fizična ali pravna oseba?

  Naprej

  Prošnja za razgovor

  Sporočilo je bilo poslano