Evropski teden mobilnosti (ETM)

Poglej podmeni

promet in javne površine

Izvajanjem trajnostnih ukrepov na področju aktivne mobilnosti

Cilj kampanje Evropskega tedna mobilnosti je spodbujanje evropskih mestnih administracij, da začnejo s izvajanjem trajnostnih ukrepov na področju aktivne mobilnosti ter spodbudijo prebivalce, da začnejo razmišljati o novih možnostih potovanj, ki predstavljajo alternativo vožnjam z osebnim vozilom. Evropski teden mobilnosti je odlična priložnost predstavljanja trajnostnih načinov potovanj kakor tudi izzivov, s katerimi se mesta soočajo na področju spreminjanja vedenjskih vzorcev prebivalcev. Pripomore k ustvarjanju napredka pri vzpostavljanju novih trajnostnih strategij za Evropo in s tem tudi k varovanju okolja.

Evropski teden mobilnosti že od leta 2002 vpliva na vprašanja mobilnosti in mestnega urbanega prevoza, kakor tudi na izboljšanje zdravja in kakovosti življenja v mestih. Kampanja prebivalcem daje možnosti, da sami raziščejo, kakšna je dejanska vloga mestnih ulic in da najdejo konkretne rešitve, s katerimi bo možno odpraviti oziroma omejiti glavne mestne težave, kot so onesnaženost zraka ipd. Lokalne mestne oblasti omenjeni teden izkoristijo, da preizkusijo nove trajnostne ukrepe na področju mobilnosti in da prejmejo koristne povratne informacije s strani prebivalcev. Ključnega pomena je, da se tednu pridružijo tudi lokalne interesne skupine, da poizkusijo skupaj najti nove inovativne rešitve, kako zajeziti uporabo osebnih vozil, kako zmanjšati emisije toplogrednih plinov in prašnih delcev ter da preizkusijo nove tehnologije in načrtovalske ukrepe. (vir: CZR)

Mestna občina Maribor se je letos že dvajsetič vpisala na zemljevid slovenskih občin, ki se pridružujejo Evropskemu tednu mobilnosti (ETM) 2021.

V duhu letošnjega slogana »Živi zdravo. Potuj trajnostno« bomo skupaj s partnerskimi organizacijami med 16. in 22. septembrom s pestrim naborom aktivnosti spodbujali trajnostno mobilnost in zdrav življenjski slog za vse generacije.

Program je objavljen na naših spletnih straneh, lahko pa spremljate novosti na družbenem omrežju Facebook v okviru dogodka Evropski teden mobilnosti 2021 v Mariboru.

Del aktivnost bo sofinanciranih s sredstvi podpornikov projekta: Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za okolje in prostor in projekta LIFE IP Care 4 Climate (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integriran projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, s sredstvi Sklada za podnebne spremembe in s sredstvi partnerjev projekta.

Vabljeni, da razmislite o vašem načinu mobilnosti in namesto avtomobila uporabite javni potniški promet, kolo ali pa kar pot pod noge in se na pot odpravite peš.

Z majhnimi koraki lahko skupaj naredimo velike spremembe.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano