Evropski teden mobilnosti (ETM)

Poglej podmeni

promet in javne površine

Izvajanjem trajnostnih ukrepov na področju aktivne mobilnosti

Cilj kampanje Evropskega tedna mobilnosti je spodbujanje evropskih mestnih administracij, da začnejo s izvajanjem trajnostnih ukrepov na področju aktivne mobilnosti ter spodbudijo prebivalce, da začnejo razmišljati o novih možnostih potovanj, ki predstavljajo alternativo vožnjam z osebnim vozilom. Evropski teden mobilnosti je odlična priložnost predstavljanja trajnostnih načinov potovanj kakor tudi izzivov, s katerimi se mesta soočajo na področju spreminjanja vedenjskih vzorcev prebivalcev. Pripomore k ustvarjanju napredka pri vzpostavljanju novih trajnostnih strategij za Evropo in s tem tudi k varovanju okolja.

Evropski teden mobilnosti že od leta 2002 vpliva na vprašanja mobilnosti in mestnega urbanega prevoza, kakor tudi na izboljšanje zdravja in kakovosti življenja v mestih. Kampanja prebivalcem daje možnosti, da sami raziščejo, kakšna je dejanska vloga mestnih ulic in da najdejo konkretne rešitve, s katerimi bo možno odpraviti oziroma omejiti glavne mestne težave, kot so onesnaženost zraka ipd. Lokalne mestne oblasti omenjeni teden izkoristijo, da preizkusijo nove trajnostne ukrepe na področju mobilnosti in da prejmejo koristne povratne informacije s strani prebivalcev. Ključnega pomena je, da se tednu pridružijo tudi lokalne interesne skupine, da poizkusijo skupaj najti nove inovativne rešitve, kako zajeziti uporabo osebnih vozil, kako zmanjšati emisije toplogrednih plinov in prašnih delcev ter da preizkusijo nove tehnologije in načrtovalske ukrepe. (vir: CZR)

Mestna občina Maribor se je letos že enaindvajsetič vpisala na zemljevid slovenskih občin, ki se pridružujejo Evropskemu tednu mobilnosti (ETM) 2022.

Letošnji ETM poteka pod sloganom “Trajnostno povezani”. Tudi letos smo v Mariboru pripravili pester program dogodkov in aktivnosti, ki se bodo odvijale med 16. in 22. septembrom.

ETM faca 2022

Iztok Šumatić – Ico je Mariborčan, predsednik Slovenske rolkarske zveze, pobudnik za izgradnjo Skate parka v Mariboru, organizator tekmovanj, mednarodni rolkarski in deskarski sodnik (tudi na olimpijskih igrah). V prostem času je mentor mladim rolkarjem in glasbenik, ki je že pred leti zarapal na temo Evropskega tedna mobilnosti, letos pa je za ta rap posnel tudi promocijski video.  Iztok v vsakdanjem življenju za premikanje po mestu uporablja rolko in podpira drugačne načine mobilnosti, zato smo ga prepoznali kot »tapravega« promotorja Evropskega tedna mobilnosti za naše mesto.

Vabljeni, da razmislite o vašem načinu mobilnosti in namesto avtomobila uporabite javni potniški promet, kolo ali pa kar pot pod noge in se na pot odpravite peš.

Z majhnimi koraki lahko skupaj naredimo velike spremembe.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano