MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture

Poglej podmeni

»Ko bodo viharji mimo, se bomo spomnili, da je v davnem letu 1938 obsijal mesto apokaliptični severni sij, da pa je v letu 2012 sredi težavnih razmer nad mestom in med njegovimi ljudmi žarela svetloba ustvarjalnega duha in razsvetljene misli.«

Drago Jančar

Slovenska kandidatura Maribora s partnerskimi mesti iz vzhodne kohezijske regije – Mursko Soboto, Novim mestom, Ptujem, Slovenj Gradcem in Velenjem – je uspešno prestala zagovor pred Selekcijskim odborom v Bruslju leta 2008, pregledna in obvladljiva zgostitev programa pa si je v letu 2011 zagotovila nagrado Meline Mercouri za spodbujanje evropske dimenzije ter zagotavljanje vključenosti prebivalcev in obiskovalcev kot trajnih učinkov dolgoročnega družbenega in kulturnega razvoja mesta. Štiri osnovne programske sklope – Ključe mesta, Življenje na dotik, Terminal 12 in Urbane brazde – so prečile tri enote – Kulturne ambasade, Priložnost za vse in RAZ:UM –, neuspešni infrastrukturni projekti pa so v veliki meri zameglili kasnejšo presojo programskih učinkov projekta.

V letu 2013 se je začel likvidacijski postopek zavoda in prenos nasledstva: Mestna občina Maribor je trajna nosilka naziva EPK 2012, digitalni in dokumentarni arhiv hrani Pokrajinski arhiv Maribor, vsebinsko in programsko nasledstvo je prevzel KPC Narodni dom, Zavod za turizem pa je skrbnik te trajne blagovne znamke, ključne pri uveljavljanju Maribora in partnerskih mest kot kulturno-turistične destinacije.

Desetletna razdalja omogoča jasnejši pregled učinkov projekta EPK 2012 in odstira spodbudne rezultate, ki jih znamo videti v trajnejši luči: močno se je okrepila neodvisna scena, posebej manjšim organizacijam je financiranje omogočilo zagon in razvoj, umeščenost v programsko shemo je lokalnim ustvarjalcem in producentom utrdila referenčni okvir, razvil se je občutek aktivne skupnosti, vzpostavile so se sicer nenavadne povezave, okrepila sta se sodelovanje javnega in zasebnega sektorja ter vpetost mestne in regijske kulturne produkcije v narodni in mednarodni okvir. Ankete so posredovale izjave kot »Maribor je oživel«, »EPK spodbuja kreativnost«, »EPK prispeva k rasti, razvoju in ugledu celotne države« in podobno, njihovo resničnost pa izkazuje za četrtino višji obisk mesta v letu 2012.

Maribor je že deset let nosilec naziva Evropska prestolnica kulture. Vihar se je polegel, svetloba ustvarjalnosti pa izrisuje nadaljevanje – naj se vrti z močjo čiste energije.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano