MARIBOR 2013 – Evropska prestolnica mladih

Poglej podmeni

Evropska prestolnica mladih (EPM) je naziv, ki ga Evropski mladinski forum (www.youthforum.org) podeljuje evropski lokalni skupnosti za obdobje enega leta. Naziv EPM so od leta 2009 dalje med drugim nosili Rotterdam (NL), Braga (PT), Novi Sad (RS), Varna (BG), Klaipeda (LT), Tirana (AL) idr., letošnji nosilec naziva je poljski Lublin, prihodnje leto bo na vrsti belgijski Gent, leta 2025 pa ukrajinski Lvov. 

EPM spodbuja razvoj novih idej in inovativnih projektov ter aktivno udeležbo mladih v družbi. Postavlja zgled za nadaljnji razvoj mladinskih politik v drugih evropskih mestih. Leta 2018, deset let po začetku projekta, je Forum pripravil pregledno poročilo o prvih desetih letih delovanja, ki prinaša precej osupljivih dejstev: https://www.youthforum.org/files/EYC_ten_years_report.pdf.

Mestni občini Maribor je naziv omogočil aktivnejšo predstavitev in obravnavo mladinske tematike na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni. Po tematskih sklopih strukturiran program EPM Maribor 2013 je bil namenjen predvsem reševanju aktualnih izzivov mladih, pretežno med 15. in 29. letom starosti:

 • večanju zaposljivosti in zaposlenosti,
 • reševanju stanovanjske problematike,
 • spodbujanju prostovoljstva,
 • medkulturnemu povezovanju,
 • mobilnosti,
 • večji prepoznavi neformalnega izobraževanja,
 • krepitvi medgeneracijskega dialoga in
 • vključevanju mladih z manj priložnostmi.

Pri pripravi in izvedbi projekta je sodelovalo več kot tisoč sto mladih ljudi. Mesto je gostilo okoli šeststo dogodkov, pri katerih je sodelovalo čez sto organizacij, društev in zavodov. Mladinske in druge organizacije so aktivno sodelovale z dvainpetdesetimi novimi programi. Delavnice, posveti, seminarji, okrogle mize in mednarodne konference so privabili številne mlade in strokovnjake za mladinska vprašanja. Med osrednjimi dogodki sta bila mednarodno izobraževanje mladih za mednarodne odnose, politiko in diplomacijo ter mednarodna mladinska konferenca AGM z Dnevom priložnosti, Uni-Marketom, Kariernim sejmom in Parado mladih.

Mestna občina Maribor je leta 2016 z drugim Lokalnim programom mladih nadgradila področje mladinskih tem, ki jih je bila izpostavila v letu 2013, Maribor pa si intenzivneje prizadeva postati mesto mladih. Ključni trajnostni učinek EPM 2013 je živahna spletna stran www.mladimaribor.si v upravljanju Mladinskega kulturnega centra Maribor, na kateri so dnevno dosegljive aktualne informacije za mlade v mestu.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

  Ste fizična ali pravna oseba?

  Naprej

  Prošnja za razgovor

  Sporočilo je bilo poslano