Interaktivna karta o stanju okolja v Mariboru

Poglej podmeni

Čisto okolje

Splošni opis

Mariborska skupna občinska uprava je v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Geološkim zavodom Slovenije in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravila interaktivno spletno karto Maribor – okolje in zdravje, kjer lahko občani preverijo aktualne podatke o stanju okolja v mestu in njegovi širši okolici.

Karta je objavljena na spodnji povezavi in vključuje številne podatke tako o okolju kot o zdravju, ki so bili doslej javnosti dostopni in predstavljeni razpršeno. Skupni sistem je torej enotna točka zbiranja in obdelave podatkov, ki bo lahko služila tudi za gradnjo napovednih modelov kakovosti okolja, življenja in zdravstvenega stanja prebivalcev.

Vzpostavljen informacijski sistem trenutno prikazuje stanja zunanjega zraka, podzemnih voda in tal ter letnih podatkov o zdravstvenem stanju na območju Mestne občine Maribor.

Obiskovalec spletne strani lahko na karti enostavno poišče podatke, ki ga zanimajo; pomaga si lahko tudi z vodnikom po informacijskem sistemu. S klikom na ikono za vodo, zraka ali tla dobi splošno informacijo o kakovosti izbranega parametra (dobra, mejna, opozorilna ali slaba) na določeni lokaciji, ob tem pa tudi o konkretnih vrednostih, ugotovljenih na dan vzorčenja. Uporabnik, ki ga zanima kaj več, lahko s klikom »i« dobi dodatno razlago posredovanih podatkov.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano