Posvojitev živali

Poglej podmeni

ZAVETIŠČE ZA ŽIVALI MARIBOR

Vzpostavite prvi stik

Živali, ki so na voljo za posvojitev si lahko ogledate na spletni strani Zavetišča za živali na povezavi https://www.zavetisce-mb.si/zaveti%C5%A1%C4%8De/posvoji-me. V Zavetišču za zapuščene živali skrbijo za najdene pse in mačke. Vse živali si po predhodni najavi lahko ogledate in jih obiščete. Z vašim obiskom vzpostavite prvi stik z živaljo, ki je izjemno pomemben in pove tudi ali vas bo žival sprejela ali ne. Ta informacija je zelo dragocena tako za bodočega posvojitelja kot skrbnega začasnega lastnika.

ZAVETIŠČE ZA ŽIVALI MARIBOR

Postopek posvojitve

Kako poteka postopek posvojitve?

 • Za ogled živali se je potrebno predhodno najaviti na telefonsko številko 02/480-16-60 ali na elektronski naslov zavetisce.mb@snaga-mb.si.
 • Ko se odločite za žival, ki jo želite posvojiti, izpolnite vprašalnik o ustreznosti posvojitelja psa ali ustreznosti posvojitelja mačk. Vodstvo zavetišča bo na podlagi vaših odgovorov objektivno ocenilo, ali je izbrana žival zares primeren kosmatinec za vas.
 • Ko ugotovijo, da ste primeren posvojitelj, podpišete pogodbo o posvojitvi psa oziroma pogodbo o posvojitvi muce, ki je hkrati tudi uradni dokument o prenosu lastništva živali.

Pogodba se podpiše na sedežu zavetišča, po podpisu pogodbe svojega kosmatinca odpeljete v svoj srčen in ljubeč dom. 

Pogosta vprašanja in odgovori

Zakaj moram plačati posvojnino?

Žival, ki jo posvojite, je veterinarsko oskrbljena, muce so sterilizirane oziroma kastrirane, cepljene proti kužnim boleznim in čipirane. Psičke so sterilizirane, tako psi kot psice so cepljeni proti steklini in kužnim boleznim, so mikročipirani ter prejmejo pripadajoč evropski potni list za živali. In v primerjavi s tržnimi cenami takšne veterinarske oskrbe, je posvojnina zares samo majhen prispevek zavetišču.

Cenik storitev, v tem primeru posvojnin, najdete na uradni spletni strani zavetišča in ob koncu strani med prilogami.

Zakaj moram priti psa pogledat vsaj trikrat in ga ne morem kar takoj posvojiti?

Psi so krdelne živali, ki se močno navežejo na človeka in ne toliko na okolico. Zato je pomembno, da vas pes zares sprejme in da ga vi zares spoznate. Prvi stik ni dovolj, zato v zavetišču želijo, da ga obiščete vsaj trikrat, ga v spremstvu njihovega oskrbnika peljete tudi na sprehod in se šele nato odločite za posvojitev. Pomembno je, da vi spoznate psa in seveda tudi obratno, da pes spozna vas.

Zakaj moram plačati oskrbo svojega psa, ki se je izgubil in pristal v zavetišču?

V zavetišču pogosto sprejmejo tudi izgubljene lastniške živali, ki jih lastniki bodisi prepoznajo na objavljenih slikah bodisi zaradi čipa pridejo do lastnikovih podatkov in lastnike obvestijo, da se njihova žival nahaja pri njih. Tudi takšno “začasno gostovanje” lastniških živali je povezano s stroški za zavetišče, zato lastnikom zaračunajo oskrbne dneve in kilometrino.

Tudi te postavke najdete v ceniku.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

  Ste fizična ali pravna oseba?

  Naprej

  Prošnja za razgovor

  Sporočilo je bilo poslano