Festivali v Mariboru

Poglej podmeni

kultura

Festivali v mestu

V Mestni občini Maribor delujejo javne in zasebne kulturne ustanove, kot so muzeji, galerije, kulturni centri in prostori kreativnega ustvarjanja. V nadaljevanju se seznam festivalov v mestu, ki se sproti dopolnjuje.

Festivali v Mariboru

Festival Borštnikovo srečanje

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. Poteka v drugi polovici oktobra v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Program obsega izbor predstav slovenskih institucionalnih in nevladnih producentov v tekmovalnem in spremljevalnem programu, povabljene gledališke predstave iz tujine, usposabljanja, delavnice in aktivnosti za razvoj občinstev, študentsko gledališče ter strokovne dogodke v sodelovanju s slovenskimi in tujimi soorganizatorji. Običajno traja štirinajst dni, obiščejo ga številni domači in tuji gostje, med slednjimi tudi selektorji tujih festivalov, umetniški in programski direktorji, novinarji ter druga zainteresirana ter strokovna javnost. Festival v primerljivih deležih financirata Republika Slovenija in Mestna občina Maribor, samostojno ga vodi umetniški direktor.

V 53. letih svojega obstoja je festival uresničil in presegel vizijo svojih ustanoviteljev in postal najpomembnejši slovenski gledališki dogodek, promotor slovenske gledališke ustvarjalnosti ter ambasador slovenskega gledališča v mednarodnih povezavah in tujini. Je pomembna institucija za razvoj nacionalnega gledališkega izraza, zaokrožena programska struktura, ki temelji tako na predstavitvi aktualne produkcije kot tudi na refleksiji relevantnih gledaliških problemov ter verifikaciji aktualnih gledaliških pojavov. Vseskozi je bil tudi osrednji praznik slovenskih gledaliških ustvarjalcev. Festival podeljuje nagrade za dosežke na več področjih gledališke ustvarjalnosti, najuglednejša med njimi pa je Borštnikov prstan, nagrada za izjemen igralski opus.

Temeljno poslanstvo festivala je izbrati in predstaviti najkakovostnejše dosežke slovenske gledališke sezone, nagrajevati gledališke ustvarjalce in njihove ustvarjalne dosežke, promovirati in popularizirati gledališko ustvarjalnost pri vseh starostnih skupinah občinstva, doma in v tujini, spodbujati kakovost in profesionalno raven slovenske gledališke ustvarjalnosti, omogočati pretok informacij in izmenjave predstav, predstaviti tujo gledališko ustvarjalnost ter spodbujati raznolikost in hkrati povezanost gledališkega prostora in izraza.

Festival Jazz ‘ma mlade

Festival Jazz ‘ma mlade združuje ljubitelje jazz glasbe, vina, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki je predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem oživlja Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh junijskih petkovih večerih gosti mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki nas popeljejo v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo. Ob že bolj izučenih mladih jazz glasbenikih se na odru predstavljajo tudi učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor in učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.

Ob glasbenem programu v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 poteka bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival in tudi kot svoje diplomske naloge pripravljajo študenti VSGT Maribor.

Festival koordinira MKC Maribor ob podpori mnogih partnerjev in okoliških galerij.

Festival Lent

Festival Lent je festival festivalov. Pod njegovim okriljem namreč potekajo kar štirje festivali, ki s svojimi raznovrstnimi umetniškimi usmeritvami in kakovostno ponudbo uspešno nagovarjajo obiskovalce vseh generacij in okusov:

 • MEDNARODNI FOLKLORNI FESTIVAL FOLKART, CIOFF festival s tridesetletno tradicijo, ki uživa sloves enega najboljših in najprivlačnejših na svetu;
 • JAZZLENT in JAZZ PODIJ, ki privabljata najaktualnejša in najbolj zveneča imena jazzovskih in sorodnih glasbenih smeri;
 • ANA DESETNICA, festival uličnega gledališča, ki z izbranimi artisti in uličnimi gledališči z vsega sveta oživlja ulice in trge mesta, ter
 • ART KAMP, festival ustvarjanja in radovednosti, ki z izvirnimi prireditvami in delavnicami privablja male in velike v zeleni objem mestnega parka.

Festival Lent, največji multikulturni in multižanrski poletni festival v tem delu Evrope je veliko več, kot zgolj še en poletni festival.

Je doživetje kulture, druženja, uživanja v preverjenem in odkrivanja novega.

Doživetje živahnega, odprtega in prijaznega mesta, ki devet festivalskih dni in noči vabi na svoje trge in ulice, kjer s sleherno od svojih prireditev vrača ljubezen vsem, ki ga imajo radi ter s pisanim sporedom raznovrstnih, a skrbno izbranih doživetij ponuja nešteto priložnosti za trenutke, ki se za vselej zapišejo v spomin.

Festival Maribor

V našem prostoru je Festival Maribor enkratna festivalska platforma, ki s kuratorskim pristopom preizprašuje stare koncertne forme, odpravlja predsodke o klasični glasbi ter povezuje glasbo in glasbenike, ki jih sicer delijo formalne ločnice glasbenih žanrov. Ta koncept udejanja z lastnimi produkcijami ter koprodukcijami, pri katerih se povezuje z uglednimi solisti, zasedbami in inštitucijami iz Slovenije in tujine.

Vsakokratni fokus festivala sledi težnji po širitvi tradicionalnega razumevanja ciljnega občinstva. S svojimi prireditvami nagovarjamo vse, ki želijo slišati in doživeti razburljivo in kakovostno poustvarjalnost klasične glasbe, hkrati pa ponujamo vsebine, ki odkrivajo nove glasbeno-umetniške svetove in nepričakovane povezave, ki pritegnejo tako radovedne goste kot tudi tiste, ki imajo zadržke do klasične glasbe in ne zahajajo na tovrstne koncerte, se pa zanimajo za umetnost ali zgolj za raznoliko kulturno preživljanje prostega časa. S prosto dostopnimi interaktivnimi vsebinami nagovarjamo najširše potencialno občinstvo, predvsem otroke oziroma družine z otroki, ki jim omogočamo celostno skupinsko doživetje vrhunske umetnosti v sproščenem, zanje prikrojenem okolju. Pomemben vidik Festivala Maribor je izbor izjemnih mariborskih koncertnih prizorišč, ki s prepletom glasbenih in prostorskih danosti omogočajo medsebojno plemenitenje vsebine in ambienta. S tem obiskovalcem podarjajo enkratne akustične, vizualne ali celo muzejske ali turistične izkušnje.

Festival Maribor zaznamujejo tako izvajalsko kot vsebinsko vrhunske glasbene prireditve, ki izhajajo bodisi iz kanona klasične glasbe ali pa tega izzivajo in nadgrajujejo. Drzna festivalska komunikacija in vizualna podoba sledita temu sodobnemu konceptu in krepita podobo festivala kot vitalnega modernega potomca tradicije močnih in globokih korenin. S tem in pa tudi z nizom pohvalnih odzivov v medijih krepimo prepoznavnost pri lokalnem občinstvu in prebujamo zanimanje tujih obiskovalcev. Festival Maribor je vrhunski kulturni produkt mesta, ki ceni njegovo samosvojost, njegove posebnosti pa plemeniti z urbanim šarmom in sodobno drznostjo.

Festival Mladi Maribor

Festival Mladi Maribor je festival mladinskega dela, urbane kulture in športa, ki ga je leta 2014 Mestna občina Maribor skupaj z ostalimi lokalnimi akterji v mladinskem sektorju vzpostavila kot trajnostni učinek projekta Evropska prestolnica mladih, leta 2015 pa je organizacijo prevzel edini javni zavod na področju mladine v mestu – MKC Maribor.

Mladi Maribor je festival mariborskega mladinskega sektorja, kjer običajno v jesenskih mesecih mladinske organizacije v koordinaciji MKC Maribor predstavijo široko paleto aktivnosti, ki so namenjene mladim. Festival je v največji možni meri rezultat dela mladih in sodelovanja različnih mladinskih organizacij oz. organizacij za mlade. Njegovo gibalo je urbana kultura – različne oblike ustvarjalnosti, urbani šport in mladinski aktivizem.

Pod okriljem festivala se vsako leto izvede serija ustvarjalnih in informativnih aktivnosti kot so: delavnica 3D tiskanja, delavnica video produkcije, odprti ateljeji za mlade ustvarjalce, DJ delavnice, športni dogodki in glasbeni nastopi, ki promovirajo še uveljavljajoče se slovenske avtorje. Festival deluje na že uveljavljenih lokacijah po mestu, v mladinskih centrih, rad pa tudi odkriva in s prstom kaže na nove, samonikle centre, ki jih vzpostavljajo in gradijo mladi pripadniki različnih kultur in subkultur.

Podrobnejše informacije o dogajanju in aktivnostih so na voljo na spletni strani festivala.

Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU)

MFRU je v Sloveniji in širši regiji v svojih začetkih (od leta 1994) opravil pionirsko delo pri predstavljanju in razvoju teorije in umetniške prakse računalniške umetnosti in novih medijev. Gostil je in mednarodnemu občinstvu predstavljal številne pionirje in vodilne ustvarjalce računalniške umetnosti, v zadnjih letih pa fokus razširil na predstavljanje umetnikov, teoretikov ter drugih strokovnjakov, ki se v svojih praksah posvečajo širšemu področju računalniških tehnologij ter z njimi povezanimi družbenimi, ekonomskimi, političnimi in ekološkimi vprašanji.

Letno pod okriljem festivala MFRU, vključno s predfestivalskimi in pofestivalskimi dogodki, organiziramo okrog 60 dogodkov, kot so intermedijske razstave, javne instalacije, video in audio performanse, delavnice, predavanja ter okrogle mize, na katerih predstavljamo domače in tuje intermedijske umetnike.

Festival je gostil in občinstvu podrobno predstavil številne pionirje in vodilne ustvarjalce računalniške umetnosti kot so Miha Kralj, Edvard Zajec, Vuk ČosićMarko Peljhan, če naštejemo le nekatere slovenske avtorje, ter StelarcTimothy DruckreyChico MacMurtriePeter Weibel, če naštejemo le majhen prerez nekaterih tujih avtorjev, ki so gostovali v Mariboru.

Festival z aktivnostmi, dogodki in vsebinami utemeljuje in občinstvu približuje zavedanje o naprednih in umetniških rabah računalniških in digitalnih tehnologij, ki nas dnevno obkrožajo (mobilni telefoni, navigacijske naprave v avtomobilih, dlančniki, prenosniki, pametne hiše, itd), vendar se šele s temami, ki jih selektivno obravnava v različnih festivalskih sklopih, ponudijo izhodišča za temeljni razmislek o zavedanju človeka, prostora, časa in kulture, v katerih se nahajamo.

Dosedanji glavni selektorji in programski vodje festivala: Jože Slaček, Marina Gržinič, Marko Ornik, Nina Jeza, Miha Horvat in Tjaša Pogačar.

Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Mladinski kulturni center Maribor je že od leta 1997 nosilec in koordinator prireditev, ki v sklopu večdnevnega programa potekajo pod imenom Slovenski dnevi knjige v Mariboru pod geslom Ko te napiše knjiga.

Pobudniki projekta so bili literati Tomaž Brenk, Borut Gombač in Zdenko Kodrič, ki so festival zasnovali po zgledu prireditve, ki jo je dve leti prej v Ljubljani izvedlo Društvo slovenskih pisateljev. Od leta 2004 festival vodi Petra Kolmančič, vmes je eno leto festival koordinirala Jasmina Založnik (2007) in eno leto Nino Flisar (2009). Center mesta za cel teden zaživi s knjigami, literarnimi ustvarjalci in literaturo. Program festivala nastaja v sodelovanju s številnimi organizacijami (več kot tridesetimi lokalnimi, regionalnimi in nacionalnimi društvi, zavodi, knjižnicami, knjigarnami, založbami, šolami), ki so tako ali drugače povezane z literaturo in s knjigo.

Festivalsko druženje med ustvarjalci, organizatorji, občinstvom je zmeraj odlična iztočnica za diskurz in refleksijo ter izhodišče mnogih nadaljnjih zgodb in sodelovanj.

Specifika festivala v Mariboru je vsakoletna vodilna tema. Osrednje teme dosedanjih festivalov so bile:

 • 2020 – ko te napiše knjiga
 • 2019 – užitek
 • 2018 – temna snov literature
 • 2017 – mesto v literaturi – Maribor glavni junak
 • 2016 – od Hamleta do don Kihota
 • 2015 – kultne, prepovedane in trendovske knjige
 • 2014 – tabuji v sodobni slovenski literaturi
 • 2013 – družbeno odgovorna književnost: čas za akcijo
 • 2012 – metafora
 • 2011 – literatura in glasba
 • 2010 – literatura in humor, elektronske in zvočne knjige
 • 2009 – literatura in film
 • 2008 – literature manjšin in etničnih skupin
 • 2007 – književno prevajanje
 • 2006 – mladinska književnost
 • 2005 – dramatika
 • 2004 – literatura v eksilu
 • 2003 – življenje kot način umetnosti – umetnost kot način življenja
 • 2002 – tukaj in povsod
 • 2001 – red in kaos
 • 2000 – razmerje med literarnim futurizmom in erotiko v literaturi
 • 1999 – literatura in internet
 • 1998 – Ko te napiše knjiga, mariborski književniki

Festival Poletni lutkovni pristan

Od leta 1990 Lutkovno gledališče Maribor organizira mednarodni festival Poletni lutkovni pristan, ki ostaja stalnica poletnega dogajanja v mestu. Meseca avgusta vsako leto si odličen program ogleda več tisoč obiskovalcev. V prvi vrsti seveda ponuja najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke, pa tudi predstave za odrasle, delavnice, razstave, instalacije in druge spremljevalne dogodke. S podporo Mestne občine Maribor tako mariborski lutkarji vsako leto privabijo najboljše, kar ponuja lutkovni svet. Od jubilejnega 30. Poletnega lutkovnega pristana prejme najboljša predstava po izboru otroške žirije nagrado zlata žirafa.

Mednarodni filmski festival StopTrik

StopTrik, edinstveno mednarodno praznovanje svetovne stop motion animacije, poteka v dveh evropskih državah, v Sloveniji (Maribor) in na Poljskem (Łodz). Mesto Maribor enkrat letno postane alternativna prestolnica animacije po zaslugi festivala najkakovostnejšega filmskega programa, spektakularnih dodatnih dogodkov in inventivnih strokovnih delavnic stop motion tehnike.

Kavč festival

Kavč festival (KD Matita) se je začel leta 2016 v Ljubljani in se v organizaciji Društva ZIZ z letom 2020 raztegnil do Maribora. Od samih začetkov festival vsakoletno navdušuje obiskovalce zaradi svoje intimne izkušnje doživljanja umetnosti v zasebnih prostorih. Sobe stanovanj se za čas nastopov spremenijo v prizorišča kulture in umetnosti, kar vsakemu dogodku da poseben karakter intimnosti in enkratnosti. Plesna predstava z akustičnimi inštrumenti v studiu, lutkovna predstava na pralnem stroju, retro rock na stopnicah, harfa in glas v kuhinji, lutke v dnevni sobi, “step-dance” v centru za brezdomce in še bi lahko naštevali. Festival ponuja obratno sliko nastopov, ki se ne dogajajo na odru, temveč med nami in z nami.

Kavč festival producira umetnost, ki podira zidove odrov in institucij ter se razliva med ljudi.

Festival fotografije Maribor

Festival fotografije Maribor lokalnemu in mednarodnemu občinstvu predstavi domačo in tujo avtorsko fotografijo visoke kakovosti.

Festival Prestopi

Poslanstvo Mednarodnega festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi (v organizaciji Momenta Maribor) je razvoj in promocija sodobnega neodvisnega gledališča s poudarkom na uprizoritvenih jezikih mešanih žanrov. Festival Prestopi je obenem družbeni prostor, ki angažirano povezuje lokalno skupnost z mednarodno, preizkuša njene potenciale in prožnost odzivanja na sočasno družbeno realnost in aktualnost. Prve tri edicije so potekale v letih 2010, 2011 in 2012, nato so ga po nekajletnem premoru ponovno obudili leta 2019 in od takrat poteka bienalno. Estetsko festival spodbuja nove prakse, poglede in kreacije ter zasleduje Momentov cilj preseganja formalnih delitev v polju uprizoritvene umetnosti. Izbirajo in predstavljajo neodvisno produkcijo. Neodvisno razumejo kar se da široko, predvsem kot produkcijo, osvobojeno arbitrarnih pogojev dela in razmišljanja. Ideološko pa neodvisno za Moment  ni poljubno. Program festivala sestavljajo iz del, ki so odgovorna, premišljena, ozaveščena in zavedajoča se svojega konteksta ter na ta način sooblikujejo vrhunsko, prebojno in inovativno sodobno produkcijo, ki ne izključuje in ne išče omejitev.

ZIZ festival

Kulturno umetniško društvo ZIZ Gala podelitev ZIZ nagrad in ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije prireja z namenom preizpraševanja pozicije alternativne gledališke produkcije v Mestni občini Maribor. Le ta se za redno in raznoliko produkcijo, s katero bi aktivno doprinesla tako h kulturnemu dogajanju v Mariboru kot k izobraževanju gledališke publike, bori kljub omejenim produkcijskim zmožnostim in pomanjkanju primernih uprizoritvenih prostorov. Na festivalu se predstavijo dosežki mariborske alternativne produkcije pretekle sezone in čeravno pogoji za delo niso dobri, je festivalski program vsakič zelo bogat. Z ZIZ festivalom želijo med drugim osvetliti položaj ustvarjalk in ustvarjalcev na področju alternativnega gledališča.

Društvo ZIZ se je kot Kolektiv ZIZ vzpostavilo leta 2013 in je sprva delovalo pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Od leta 2021 je ZIZ samostojno društvo, ki aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav ZIZ preizprašuje razmerja moči v družbi. Poleg delavnic in predstav pa društvo od leta 2014 vsakoletno organizira Gala podelitev ZIZ nagrad, od leta 2019 ZIZ festival – Dneve mariborske alternativne gledališke produkcije, prav tako pa od leta 2014 izdaja ZIZ koledar, katerega namen je deobjektifikacija prsi in teles.

Vilinski festival ustvarjalnosti, doživetij in svetlobe

Festival Vilinsko mesto je mesto v mestu; je mesto, ki obstaja samo v naših domišljijah in mesto, kot bi si ga želeli vse leto.

Vilinsko mesto so čarobni kotički, ulice, dvorišča, izbe in razstavišča v središču Maribora, kjer se vsak december odvijajo raznolike kulturne prireditve in ustvarjalne delavnice za vse generacije. Vetrinjski dvor se preobleče v čarobni Vilinski dvor, Maribor pa se prelevi v mesto pravljičnih zimskih doživetij za vso družino. Mesto, v katerem se igramo, ustvarjamo in družimo.

Jedro dogajanja vsako leto predstavljajo kulturne prireditve v Vilinskem dvoru, kjer kraljuje Vilinski oder. Najsvetlejši in najživahnejši oder v mestu podarja malim in velikim glasbene, gledališke in lutkovne predstave, koncerte mladih talentov in uveljavljenih glasbenikov, ustvarjalne, plesne in DJ delavnice, čitalnico, igralnico, pravljice in pripovedke, za povrh pa navrže še čarovniški urok ali dva. Vilinke in vilinci še posebej bogat glasbeni program pripravijo ob adventnih vikendih in med šolskimi počitnicami. Dogaja se tudi zunaj obzidja Vilinskega dvora: parki, drevesa in trgi zasijejo v pisanih lučeh svetlobnih postavitev, ulice čez dan zavzamejo tematski sprehodi, zvečer pa Ana Mrzla Mariborska, ki v mesto pripelje ogenj in ulično gledališče.

Festival Vilinsko mesto pripravlja Narodni dom Maribor v sodelovanju z Društvom Hiša! in Zavodom MARS Maribor, pri pripravi programa pa sodelujemo tudi  z drugimi mariborskimi organizacijami na področju kulture. Ker ni nič lepšega od ustvarjanja v dobri družbi, nič toplejšega od prijaznega nasmeha in nič svetlejše, kot so iskrice (v očeh)!

Dobrodošli decembra!

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

  Ste fizična ali pravna oseba?

  Naprej

  Prošnja za razgovor

  Sporočilo je bilo poslano