Svet za starejše Mestne občine Maribor v okviru ETM 2023 opozarja na težave pri mobilnosti starejših

Novica
13. septembra, 2023

Vgradnja dvigala – ogled stanovanjske stavbe v soseski mestne četrti Tabor

Datum in ura: torek, 19. 9. 2023, od 10. do 11. ure

Zbirno mesto: pred blokom na Betnavski cesti 69

Gradnja stanovanj je v preteklosti dovoljevala gradnjo štirinadstropnih stanovanjskih objektov brez dvigala. V mnogih so kasneje uredili še mansardo, tako da je danes pri nas veliko štiri in petnadstropnih blokov brez dvigal. Stanovanja v takšnih objektih ne omogočajo mobilnosti starejših ali kakorkoli oviranih oseb in otežuje življenje tudi mlajšim družinam, kajti slehernemu človeku le dostopnost do življenjskega okolja omogoča neodvisno življenje in aktivno vključenost v družbo. Zato v evropskem tednu mobilnosti želimo v Svetu za starejše spodbuditi in pospešiti zavedanje o potrebnosti vgradnje dvigal v več etažne stanovanjske stavbe brez njih v naši občini – tako z vidika lastnikov stanovanj kot z vidika občinskih in državnih politik. Vgradnja dvigal v več etažne stavbe je nujna za normalno življenje, samooskrbo in vključevanje starejših ljudi, ranljivih skupin in funkcionalno oviranih oseb v družbeno življenje.

Na ogledu bodo sodelovali podžupan MO Maribor Gregor Reichenberg, strokovnjak arhitekt, predstavniki Sveta za starejše, zainteresirani stanovalci omenjene stavbe oz. drugih stanovanjskih stavb brez dvigala in vsi, ki jih to zanima. Skupaj bomo preudarili, kako doseči, da bi čim hitreje začeli v več etažne stanovanjske stavbe sistematično vgrajevati dvigala.

Na dogodek poleg vseh zainteresiranih občank in občanov vabimo tudi predstavnike medijev.

Iskanje klopi – sprehod po taborskem delu Maribora

Datum in ura: četrtek, 21. 9. 2023, od 10. do 12. ure

Zbirno mesto: pred dnevnim centrom aktivnosti TOTI DCA na Gorkega ulici 34

Trajnostna mobilnost vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Hoja je značilna predvsem za urbano okolje. Vsakodnevna hoja podaljšuje neodvisnost in zavira nastanek različnih bolezni. Starejši v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami največ prehodijo. Nekaj tega je nuja, a mnogi ljudje dejansko radi hodijo. Hoja vpliva na kondicijo, dobro počutje in družabnost med ljudmi, saj se pogosto sprehajajo v družbi. S starostjo hoja pridobiva na pomenu, tako iz zdravstvenih razlogov kot z vidika trajnostne mobilnosti. V starosti je težje pešačiti, zato je pomemben koncept hodljivosti, ki je ključni del načrtovanja mest. Gre za pomembno značilnost urbanega okolja, če želi veljati za staranje primerno.(Inštitut dr. Antona Trstenjaka, splet). Klopi so del urbanega okolja, ki omogočajo starejšim počitek in so nujne za samostojno in neodvisno mobilnost starejših ljudi.

Svet za starejše Mestne občine Maribor organizira skupaj s TOTIM DCA – dnevnim centrom aktivnosti sprehod po taborskem delu našega mesta z namenom popisa obstoječih klopi in ugotavljanja potreb po postavitvi novih ter oblikovanja predlogov občinski oblasti za zagotovitev staranju primernega urbanega okolja.

Na sprehod bomo krenili ob 10:00 uri izpred dnevnega centra aktivnosti TOTI DCA na Gorkega 34 (nasproti lokala Tete Fride in poleg nekdanje romske gostilne) po Cesti zmage po spodnji trasi s postankom na Schreinerjevem trgu (preverili bomo, kako je urejen za starejše), nato se bomo sprehodili do nekdanjega športnega igrišča ob Cesti zmage in se mimo vhoda v kadetnico vrnili nazaj do Društva upokojencev Tabor in TOTEGA DCA na Gorkega ulici.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano