Razstava – Opuščanje vedenja – akademske slikarke Nuše Smolič v Sodnem stolpu

Novica
24. oktobra, 2022

V prvi polovici meseca oktobra se je v Sodnem stolpu izpod podpornikov Narodnega doma in Lutkovnega gledališča Maribor otvorila razstava Nuše Smolič, akademske slikarke iz Ljubljane z naslovom Opuščanje vedenja.

Na otvoritvenem programu je bilo zaslediti povezavo med glasbeno, plesno in likovno umetnostjo. Nušine slike na platnu so tako v prostor Sodnega stolpa ponesle melodije izpod rok kreativne umetnice Patricije Roj, ki je poskrbela za prijetno vzdušje z različnimi šamanskimi glasbili, za utelešene barve, skozi njeno melodijo pa so v fizični svet skozi gib ponesli plesalci Plesne Izbe Maribor, katere mentorica je Dalanda Diallo. Razstavo je z otvoritvenim nagovorom otvorila ga. Ksenija Repina, vodja nelutkovnega programa LGM, za predstavitev Nušinega dela iz strani likovno-teoretske prakse pa je poskrbela magistrica umetnosti, Slađana Matić Trstenjak.

Razstavo si je mogoče ogledati do 31.10. in je odprta vsak delavnik med 10.00 in 13.00 uro.

V sklopu predstavitve je zaslediti več kot 400 risb, upodobljenih z različnimi tehnikami in 30 slik mešanih tehnik pod različno velikimi formati.

Slikarka postavlja na ogled svoje celoletno delo, kjer so ji bile risbe, ki jih je ustvarila v zaporedju vsakega dne posebej kot neke vrste osebni dnevnik, torej dnevnik občutij svojih dni skozi celo leto in so tako služile kot podlaga in koncept za upodobljene slike na platnih.

Z naslovom Opuščanje vedenja želi Nuša opozarjati, da z opuščanjem tistega kar vemo odpiramo prostor za tisto kar ne vemo, predvsem pa za širino svojega pravega smerokaza. Tako želi izpodbijati načelo vedenja v pretvorbo načela čutenja in se skozi razmišljanje na vsakem koraku za pripravo razstave posveča temu principu v celoti.

Že izbor prostora za predstavitev del je tu skladen z njeno idejo, saj želi razstavo predstaviti v neklasičnih galerijskih prostorih in izbira ambient, ki je v skladu s filozofijo tega koncepta. Tako z razstavo razbija normative, da je za predstavitev vedno potreben nek avtoritaren, tradicionalen aspekt v motivih in ostalih likovno-teoretskih zapisih. Motive tako črpa iz okolice, žive in nežive narave in jih prenaša skozi produkcijo svoje notranjosti v vidno polje na slikarsko platno.

Projekt zastavljene razstave je tako večji kot le razstava, saj na ogled postavlja ne samo svoje delo celotnega leta, marveč ga veže na celo leto naprej s samostojnimi razstavami po različnih koncih Slovenije. In kot pravi slikarka, vsaka razstava bo drugačna. Tako je Opuščanje vedenja le uverturna na vse prihajajoče. Naslednja se izvrši v Ljubljani, 8. 11. 2022 in jo Nuša postavlja kot 4- dnevni umetniški festival v predstavitvenem prostoru L56 v Litostroju, kjer se bojo odvijale razne umetniške delavnice izpod njenih rok, k sodelovanju pa povabi tudi kolege ustvarjalce, ki bojo soustvarjali umetniški festival za javnost. V decembru se razstava odvije v Dolenjskih Toplicah, v januarju na primorskih koncih itd.

Nuša Smolič tako deluje kot akademska slikarka že nekaj časa in se zaveda odgovornosti in pomembnosti vseh zastavljenih elementov o grajenju in rasti umetniškega poklica. Tako umetnica vzporedno deluje tudi v organizacijskih vodah z organizacijo različnih umetniških dogodkov, deluje kot umetniška svetovalka (art managerka, art coachinja) ter kot performance umetnica, modna oblikovalka… tako, da vsekakor zgodba razstave v Mariboru ni le splošna razstava, ampak je ozaveščanje in opogumljanje vseh, ki si želijo vzpostaviti svoj prispevek na umetniškem trgu. Zato je razstava pomemben doprinos na slovenskih tleh za mlajše generacije umetnikov in tako že vzpostavljene, da si pri svojem ustaljenem konceptu upajo podirati zastavljene meje.

Avtor fotografij Gregor Salobir.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano