Projekt CD SKILLS izobražuje tudi osebje v kuhinjah šol, vrtcev, domov za starejše, bolnišnic ter gostince

Novica
21. februarja, 2023

Projekt CD SKILLS (Interreg Danube Transnational Programme), v katerem je Mestna občina Maribor sodelovala kot partner projekta, smo zaključili v mesecu decembru 2022.

Projekt je naslavljal izzive javnega zdravstva in probleme obravnave celiakije v podonavski regiji. Gre za nadaljevanje uspešno zaključenih projektov LQ-CELIAC in Focus IN CD. Celiakija prizadene več kot 1% prebivalstva; 1,3 MIO v regiji in je kronična doživljenjska bolezen. Zdravila ni, edino zdravljenje predstavlja stroga brezglutenska dieta. Bolezen vpliva na bolnika, njegovo družino, okolje in zahteva prilagajanje prehranjevalnih navad, restavracij, delovnih mest, zdravstvenih institucij in družbe. V okviru projekta smo pripravili spletne tečaje za osebe s celiakijo in zdravstvene delavce različne strokovne publikacije namenjene tako bolnikom kot tudi zdravstvenemu osebju in gostincem ter veliko drugih vsebin.

Naši zadnji pridobitvi sta animaciji, namenjeni gostincem in zdravstvenim delavcem, ki sta nastali v sodelovanju z animatorjem Rokom Predinom.

Ponosni smo na naše tri uspešno zaključene projekte, na vse skupne dosežke, predvsem pa na to, da smo vzpostavili trajno sodelovanje med Slovenskim društvom za celiakijo, Kliniko za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in Mestno občino Maribor, združili smo moči na področju celiakije in s tem prispevali k izboljšanju znanj tako zdravstvenih delavcev kot tudi oseb s celiakijo, večji ozaveščenosti o bolezni in k višji kvaliteti življenja bolnikov s celiakijo.

Da bi se seznanili s posebnostmi priprave in postrežbe obrokov za osebe s celiakijo, smo za gostince pripravili kratko poučno animacijo

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano