Na čistilni akciji 25. marca zbranih skoraj štiri tone odpadkov

Novica
28. marca, 2023

Drug del čistilne akcije, ki je načrtovan za 1. april, bo zaradi napovedanega slabega vremena prestavljen na soboto, 15. aprila 2023.

3680 kilogramov zbranih odpadkov in 500 sodelujočih na sobotni čistilni akciji

V soboto je potekal prvi del letošnje čistilne akcije Moji odpadki, moja skrb, katere se je kljub slabemu vremenu udeležilo okoli 500 prostovoljcev, vsega skupaj je bilo zbranih 3680 kilogramov. Na gozdnem robu Stražuna, kjer smo v preteklem tednu skupaj z otroki zasadili več 100 dreves in 300 grmovnic, je  župan MO Maribor Saša Arsenovič skupaj z ekipo pobral več kot 300 kilogramov odpadkov. V času čistilne akcije je potekal tudi Dan za Stražun, posvet kjer so občani skozi sprehod na štirih točkah podajali mnenja in stališča o viziji razvoja mestnega gozda Stražuna in njegovem upravljanju.

Urejanje in čiščenje podhoda Nova vas – Tabor v sredo, 29. marca, od 13. do 17. ure

Jutri bomo zaposleni na MO Maribor, Javnem holdingu Maribor, Mestnih nepremičninah in stanovalci mestnih četrti Tabor in Nova vas uredili podhod Nova vas-Tabor.

Na omenjeni lokaciji sta bila izglasovana tudi dva predloga participativnega proračuna – čiščenje grafitov s Tržnice Tabor in osvežitev in Obnova dotrajanega stopnišča v podhodu na križišču Kardeljeve / Proletarskih brigad. Tako se bo v sklopu čistilne akcije pripravilo vse potrebno za izvedbo projekta obnove. 

Zaradi napovedanega slabega vremena je drug del čistilne akcije prestavljen na soboto, 15. aprila

Kljub slabemu vremenu je bil odziv na prvi del čistilne akcije zadovoljiv in je bilo pobrano veliko odpadkov, smo se odločili, da zaradi ponovne napovedi slabega vremena drug del čistilne akcije prestavimo iz sobote, 1. aprila, na soboto, 15. aprila 2023.

Na sobotni čistilni akciji je bilo kljub slabemu vremenu zadovoljiva udeležba. Med sodelujočimi prostovoljci so bili občani, člani različnih društev in zaposleni na MO Maribor, na tokratni čistilni akciji pa je bila najbolj angažirana in številčna čistilna akcija v KS Bresternica – Gaj. Odpadki so se pobirali na celotnem območju krajevne skupnosti, kjer so iz narave pobrali tudi veliko kosovnih odpadkov, kar sicer ni namen akcije, saj so za stanje svojih gozdov odgovorni lastniki sami. Na območju  KS Bresternica – Gaj so sodelovali: Društvo za lepše življenje, Turistično društvo Bresternica – Gaj, Brodarsko društvo Sidro, Društvo Drava, Lovska družina Gaj, Veslaški klub Dravske elektrarne Maribor, Rdeč križ Bresternica – Gaj, Materinski dom ter Ribiška družina Ruše. V petek je čistilno akcijo z otroki izvedel tudi  vrtec Borisa Pečeta Maribor  – enota Bresternica.

V KS Kamnica so se zbrali pred KD Kamnica z otroki, ki so pristopili k čiščenju v samem centru Kamnice, skupine so se formirale tudi na Urbanu, Mediču, Rošpohu. Čistilna akcija v Kamnici je potekala:

 • Potapljaško društvo Drava je čistilo brežino potoka od Vrtnarstva Mrak do Mariborskega otoka
 • Člani PGD Kamnica so čistili brežino potoka ob KD Kamnica
 • Otroci iz OŠ Kamnica, ki obiskujejo interesne dejavnosti so pobirali smeti na Mariborskem otoku
 • Šahovsko društvo Kamnica je čistilo zapuščeno skakalnico
 • Zaposleni iz Mariborskega vodovoda so se nam pridružili pri čiščenju v centu Kamnice
 • Potapljaško društvo Drava je po zaključku čistilne akcije pripravilo predavanje o mikroplastiki s strani dr. Borisa Kolara

V čistilni akciji so sodelovali tudi v KS Razvanje, KS Limbuš, KS Pekre in MČ Brezje- Dogoše-Zrkovci  in KS Malečnik Ruperče. V KS Razvanje so sodelovali  člani društev PGD Razvanje, Turističnega društva, društva upokojencev in društva Muflon, v KS Limbuš pa Ribiška družina Ruše – čistili potok Blažovnico in nabrežje reke Drave, Turistično društvo Limbuš ter Taborniško društvo Maistrov rod. V KS Pekre so se akciji pridružili gasilci, kulturno društvo, člani sveta krajevne skupnosti in nekaj krajanov, ki so odpadke odstranjevale predvsem po gozdovih in ob cestah.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

  Ste fizična ali pravna oseba?

  Naprej

  Prošnja za razgovor

  Sporočilo je bilo poslano