Mariborčanke in Mariborčani s pohodom na pet mariborskih gričev obeležili vrhunec praznovanja prve pisne omembe mesta Maribor pred kar 859 leti

Novica
23. oktobra, 2023

Mestni praznik je v petek zvečer dosegel svoj vrhunec, ko so se Mariborčanke in Mariborčani množično odpravili na pet glasbenih večerov na pet gričev (Piramida, Trikotna jasa, Meranovo, Gorca-Malečnik in Hlade-Šober). Prvi pohodniki so se na izhodiščnih točkah zbirali že krepko pred 18. uro, ki so prejeli naglavne lučke in jabolka kmetij, ki prodajajo na Mariborskih tržnicah. Sledili so pohodi na griče, kjer so ob glasbeni spremljavi in z gastronomsko ponudbo vse do polnoči za nas skrbeli gostinski ponudniki.

Zdaj že tradicionalni mestni pohod, ki vsako leto združi vse generacije občanov, tako starše z otroci, skupine mladostnikov, kakor tudi starejše občane, ki samostojno ali s pomočjo pohodnih palic švigajo mimo proti vrhu je bil zaradi naglavnih lučk in številčnega obiska viden iz »vesolja«. Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki je v letošnjem letu z družino obiskal Piramido in Hlade – Šober, je ob pogovoru z občankami in občani dodal: »Čeprav mineva 859 let od prve omembe našega mesta, praznujemo šele tretjič. Simbolični pomen pohoda na griče, s spoznavanjem manj znanih mestnih gričev z dih jemajočim pogledom na naše mesto, doživljamo vsak po svoje. Dan Maribora je postal praznik vseh nas občanov in vsako leto je program dogodkov kakor tudi število sodelujočih širši in večji. Lahko smo ponosni na zgodovino mesta, ki jo skupaj soustvarjamo in živimo.«

Mestni praznik je tako danes zvečer dosegel svoj vrhunec, ko smo se Mariborčanke in Mariborčani odpravili na pet glasbenih večerov na pet gričev. Na Piramidi so nas ogreli Leonart, na Trikotni jasi Karneval Band, na Meranovem Poskočni muzikanti, na Gorci Larma in pri Vinarstvo Hlade Okustični. Za gastronomsko ponudbo so skrbeli gostinski ponudniki, Hiša Stare trte in mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer na Piramidi, Koča Trikotna jasa na Trikotni jasi, Motel in pizzeria Črni Baron na Gorci, Vinska klet in okrepčevalnica Meranovo na Meranovem in Vinarstvo Hlade na svojem posestvu na lokaciji Šober.

 Z željo, da bi spoznali našo mestno zgodovino, skozi obisk predmestja in mestnih gričev, smo že tretje leto zapored skupaj s kulturnimi in izobraževalnimi zavodi ter javnimi podjetji organizirali številne brezplačne aktivnosti za občanke, občane mesta in obiskovalce. Pri organizaciji dneva Maribora so sodelovali Časopis za zgodovino in narodopisje, Filozofska fakulteta Maribor, Oddelek za zgodovino, Lutkovno gledališče Maribor, Mariborska knjižnica, Mestna občina Maribor, Javni holding Maribor s pridruženimi podjetji, Mladinski kulturni center Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Osnovna šola Draga Kobala, Osnovna šola Maksa Durjave, Osnovna šola Martin Konšak, Vrtec Studenci – enota Radvanje, Pokrajinski arhiv Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, Sinagoga Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Maribor, Zavod za turizem Maribor (Hiša Stare trte in mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer), Gasilska zveza Maribor –  prostovoljna gasilska društva, Koča Trikotna jasa, Vinarstvo Hlade,  Motel in pizzeria Črni Baron, Vinska klet in okrepčevalnica Meranovo, donatorji in podporniki.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano