Maribor v letošnji Globalni akciji ozaveščanja o raku materničnega vratu

Novica
23. novembra, 2023

DBPR Štajerske Maribor in Zveza SUP sta letos koordinirala globalno akcijo o RMV na ŠTAJERSKEM in k sodelovanju uspešno privabili:

– Trafiko v parku, ki jo upravlja Muzej narodne osvoboditve Maribor, vsebinski del pa zagotavlja Društvo trafika;

– Vetrinjski dvor, ki ga upravlja Narodni dom Maribor;

– Pokrajinski muzej Maribor (Grad);

– Kulturni center Karantena, ki ga upravlja Narodni dom Maribor;

– Fontano na Glavnem trgu v Mariboru, ki jo upravlja MO Maribor / Urad za komunalo, promet in prostor

Koordinator letošnje akcije v Mariboru, Borut Ambrožič, mediator v zdravstvu: “Mestna občina Maribor je že od 80-tih dalje aktivna članica globalne mreže ZDRAVIH MEST, kot del globalnega projekta Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), in je kot taka zavezana k ozaveščanju in prevzemanju večje odgovornosti za izboljšanje zdravja prebivalcev in kakovosti življenja nasploh. V sodelovanju s številnimi nvo, ki so se zavezale k zdravstveni preventivi lahko učinkovito pripomore k zadanim ciljem. K družbi zdravja, družbi zdravih in srečnih ljudi”.

V začetku 60. let prejšnjega stoletja je bil rak materničnega vratu drugi najpogostejši rak pri ženskah. Od vzpostavitve programa ZORA leta 2003 pa do danes je bilo v Sloveniji pravočasno odkritih 33.500 predrakavih sprememb. Kljub zelo učinkovitem presejalnem programu ZORA, v Sloveniji vsako leto za rakom materničnega vratu zboli okoli 110 – 120 žensk, okoli 50 jih žal tudi umre. 

Slovenija se vztrajno približuje meji za odpravo tega raka, kar je izjemen rezultat preventivnih ginekoloških pregledov in precepljenosti proti HPV.

Kaj je HPV?

Okužba s humanim papiloma virusom (HPV) je virusna okužba, ki se večinoma prenaša z neposrednim stikom z okuženo osebo. Od okoli 100 virusov HPV je vsaj 14 visoko rizičnih in lahko povzroči nastanek raka, tudi raka materničnega vratu. Za okužbo s HPV ni zdravila, lahko pa se zdravijo bolezni, ki nastanejo kot posledica te okužbe.

Rutinsko cepljenje proti okužbi s HPV poteka načeloma med 9 in 14 letom starosti, v skladu z nacionalnim programom cepljenja. 

Kaj je presejalni program ZORA?

Ime državnega presejalnega programa ZORA sestavljajo črke Z-godnje O-dkrivanje predRAkavih sprememb materničnega vratu.

V okviru tega preventivnega programa dobi vsaka ženska med 20 in 64 letom, ki v zadnjih treh letih ni opravila ginekološkega pregleda, na dom pisno vabilo na pregled. Pregled zajema odvzem brisa materničnega vratu, ki lahko pokaže morebitne predrakave ali takve spremembe. 

Izbrane kulturne znamenitosti drugega največjega slovenskega mesta so zasijale v simbolni, turkizno zeleni barvi iz 16. na 17. novembera 2023. 

Mesto Maribor je letos s petimi sodelujočimi osvetljenimi točkami mesto z največ osvetljenimi znamenitostmi v Sloveniji. 

Letos bodo 20. obletnico presejalnega programa ZORA obeležili s slavnostno prireditvijo v hotelu Union v Ljubljani ter slavnostno akademijo, 13. izobraževalnim Zorinim dnevom, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice RS, dr. Nataše Pirc Musar.  

Vodja državnega programa ZORA, doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med. spec. javnega zdravja: “v kombinaciji s cepljenjem proti HPV, bomo lahko raka materničnega vratu v naslednjih desetletjih celo odpravili. Program ZORA rešuje življenja na dva načina, z odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb materničnega vratu ter z odkrivanjem in zdravljenjem rakov v zgodnjem stadiju. 

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano