filmske nedelje

Filmskim nedeljam v Lutkovnem se pridružujejo še sobote in otroški abonma

Novica
3. marca, 2022

Spomladanski program od te nedelje, 6. marca do nedelje, 8. maja.

Konzorcij Film in Maribor s prihodom pomladi nadaljuje sodelovanje z Mestno občino Maribor in Lutkovnim gledališčem Maribor. Uspešni decembrski začetek projekt, ki je trikrat razprodal Veliko dvorano lutkovnega gledališča, je partnerje spodbudil k naslednjemu koraku: razširitvi filmskega programa na sobote, ko se bodo vrtele ponovitve nedeljskih premier. Filmske nedelje in sobote se bodo v spomladanskem delu odvijale od te nedelje, 6. marca do začetka maja, prinašajo pa 8 mariborskih premier najboljših in najbolj vročih tujih ter domačih filmov. Program se bo nadaljeval z jesenskim sklopom, ki bo potekal od oktobra do decembra.

Novost: Abonma Zoetrop za otroke in družino

Ena lastovka še ne prinaša pomladi, devet kratkih filmov pa gotovo jo – vsaj filmsko! Pomladanski del Filmskih nedelj v Lutkovnem odpiramo s filmskim darilom, ki so nam ga dali najmlajši filmarji in filmarke ter ga podarjamo tudi vam, naši zvesti publiki, to nedeljo, 6. marca ob 17. uri. Več o programu:

Obdarovanja pa s tem še ne bo konec, saj smo ob tem pripravili tudi celoletni abonma Zoetrop za otroke in vso družino. Šets projekcij za ceno petih, kot darilo pa bomo vključili še: napravo za ustvarjanje gibljivih sličic ZOETROP in filmsko-vzgojne aktivnosti, kot so spoznavanje optičnih igrač, delavnice nastajanja filma ter pogovore z avtorji in avtoricami …

Prvo abonmajsko srečanje bo pred nedeljsko projekcijo ob 16.30. Na sporedu pa bodo še: premiera animiranega celovečerca Tudi miši gredo v nebesa (13. marca), kratki animirani filmi Koyaa in nagajivi predmeti 2 z obiskom avtorja Kolje Sakside (10. april), celovečerni igrani film Gašper in Petra, najboljša prijatelja (8. maj), animirani Pika in Packa packata (30. oktober) ter zaključek s filmom po izboru abonmajskega občinstva (4. decembra).

V znamenju oskarjevske mrzlice in najboljših slovenskih filmov leta

Večerni program za odrasle bomo odprli z brezplačno projekcijo kratkih filmov, ki bo to nedeljo, 6. marca ob 19. uri. Ob mednarodnem dnevu žena program najboljših kratkih filmov zadnjih let podarjajo društva in festivali, ki so del konzorcija. Več o programu na:

Celovečerni premierni program bo 13. marca ob 19. uri odprla z berlinskim zlatim medvedom nagrajena romunska satira Nesrečni fuk ali nori pornič, ki jo bo mogoče videti še v soboto, 19. marca ob 19. uri. V podobnem ritmu bomo nadaljevali vso pomlad: ob nedeljah ob 19. uri s premierami in sledečih sobotah ob enaki uri s ponovitvami.

Hkrati z vso Slovenijo si bomo 20. marca ob 19. uri v družbi filmske ekipe in režiserke Tijane Zinajić ogledali večkratno dobitnico slovenske filmske nagrade vesna – tudi za najboljši film leta: Prasica, slabšalni izraz za žensko. Ponovitev bo v soboto, 26. marca.

Na oskarjevski večer, 27. marca, ko se bodo podeljevale najodmevnejše filmske nagrade, bomo premierno v mestu prikazali enega najbolj vročih kandidatov za nagrade: priredbo zgodbe Harukija Murakimija Drive My Car, ki jo je mojstrsko na filmsko platno pretopil japonski režiser Ryusuke Hamaguchi. Ponovno, mogoče že kot večkratnega dobitnika oskarja, si ga možno ogledati v sobtoo, 2. aprila.

Sledila bosta dva odlična slovenska dokumentarca. Na mednarodnih festivalih izjemno uspešen in doma nagrajeni film festivala Dokudoc izbrani 2021 Odpuščanje Marije Zidar, ki se nam bo na premieri, 3. aprila tudi pridružila na pogovoru. Teden dni kasneje pa prav tako v družbi režiserke Petre Seliškar dokumentarec Odpotovanje o nastajanju ter avtorju enega najpomembnejših slovenskih glasbenih albumov preteklega stoletja Odpotovanjih Tomaža Pengova. Ponovitvi filmov bosta ob sobotah 9. in 23. aprila.

Celovečerni filmski program bo 24. aprila zaokrožila izjemna kitajska animacija Imej lep dan, ki je po uspešni mednarodni festivalski turneji končno našla pot tudi v Maribor, kjer si je na velikem platnu doslej še nismo mogli ogledati. Ponovitev filma bo 30. aprila.

*****

Abonma in vstopnice za vse filme so že v prodaji na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor. Posamične vstopnice pa si lahko zagotovite tudi na spletu: https://lgm.kupikarto.si/

Več o filmih na: https://www.filminmaribor.com/

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano