Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor in Zveza Slovenska unija pacientovih ob Globalni akciji za eliminacijo raka materničnega vratu 2022

Novica
17. novembra, 2022

Tudi v letošnjem letu se DBPR Štajerske Maribor pridružuje Globalni akciji za eliminacijo raka materničnega vratu 2022, ki jo na ravni Slovenije koordinira Slovenska Zveza društev za boj proti raku, v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo in ostalimi partnerji. 

Tokrat je simbolni pomen udeležbe DBPR Štajerske Maribor v tej akciji še toliko večji, saj obeležuje DBPR Štajerske Maribor letos 40-letnico svojega delovanja. 

Leta 1982 je ob ustanovitvi društva predsedovanje prevzel prof. dr. Edvard Glaser, kasneje pa zdravnica splošne medicine, Vera Feguš, dr. med. spec. 

Danes mariborsko društvo pod vodstvom Zvezdana Mavrič Vražič, dipl. m. s., spec. klinične dietetike povezuje strokovnjake različnih profilov in prostovoljce iz cele regije, s skupnim ciljem osveščanja javnosti o pomenu zdravega načina življenja in ob tem upoštevanju 12 priporočil Evropskega kodeksa proti raku.

Simbolna turkizno modra barva bo tudi letos osvetlila mariborski Vetrinjski dvorec in Hram kulture Arnolda Tovornika v  občini Selnica ob Dravi. 

Na ta način želijo sodelujoči opozoriti na pomen doseganja ciljev Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu:

– več kot 70% udeležba žensk v programu ZORA

– ustrezno zdravljenih več kot 90% odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu

– doseči 90% precepljenost deklic proti HPV. 

Uvedba brezplačnega cepljenja proti HPV v nacionalni program cepljenja za deklice, in od leta 2021 tudi za dečke, je pomemben korak v smer, da slovenski otroci v odrasli dobi ne bodo zbolevali za raki in drugimi boleznimi, ki jih povzročajo pkužbe z HPV. 

Redna udeležba žensk med 20 in 64 letom v presejalnem programu ZORA in obisk pri izbranem ginekologu so predpogoj za pravočasno odkrite in zdravljene predrakave spremembe materničnega vratu visoke stopnje, ki bi nezdravljene lahko napredovale v raka materničnega vratu. 

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano