Vzdrževalna dela na Čeligijevem stolpu

Vzdrževalna dela na Čeligijevem stolpu

Opis projekta

Projekt obravnava vzdrževalna dela na Čeligijevem stolpu, ki se nahaja v kareju med Slovensko in Gregorčičevo ter Strossmeyerjevo in Trubarjevo ulico. Stolp je bil zgrajen med leti 1460 in 1465, ko so mariborskemu obrambnemu mestnemu obzidju bili prizidani še obrambni stolpi. Na njegovi severni strani je bil obdan z obrambnim jarkom.

Stolp smo prenovili in s tem preprečili njegovo nadaljnje propadanje, hkrati pa smo upoštevali vse smernice ZVKDS. Namembnosti stolp z vzdrževalnimi deli ni  pridobil, so pa bila vzdrževalna dela izvedena na način, da bo kasneje omogočen ogled stolpa, ureditev galerije ali manjšega muzeja. V sklopu projekta smo uredili tudi zunanja razsvetljava objekta.

Z vzdrževalnimi deli smo uredili nov vhod v objekt z južne strani objekta. Okenske odprtine smo  zamrežili z ekspandirano pločevino (korten). Mreže predstavljajo začasno zaščito pred vdorom ptičev in morebitih drugih živali v objekt. V sklopu del smo zamenjali lesene medetažne konstrukcijske elemente. Lesene stropnike smo zamenjali z replikami, oziroma ponovno uporabili še ne dotrajane obstoječe konstrukcijske elemente.

Z novo pridobitvijo, ki jo bo v upravljanje prevzel Urad za kulturo Mestne občine Maribor, je mesto bogatejše za še en obnovljen zgodovinski objekt.

Vrednost celotnega projekta v EUR

335.970,99

Lastna sredstva MOM v EUR

212.685,64

Vrednost sofinanciranja v EUR

123.285.35

Sofinancer

Vzdrževalna dela na Čeligijevem stolpu

Financerji projekta

Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

pomembno

Izboljšajmo Maribor

Vsak, ki živi, dela ali se izobražuje v tem mestu, lahko prispeva, da bo Maribor boljši. Radi bi slišali kaj vas zanima, kaj predlagate oziroma kaj vas moti v Mestni občini Maribor.

Vabljeni k oddaji pobude.

Ekipa Izboljšajmo Maribor

Izboljšajmo Maribor
pomembno

Čuj, sodeluj!

Odločate vi! Sodelujte pri razvoju Mestne občine Maribor in bodite del napredka.

Participativni proračun

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano