Energetska sanacija in celovita obnova kopališča Pristan

Energetska sanacija in celovita obnova kopališča Pristan

Opis projekta

Kopališče Pristan je drugo najstarejše kopališče v Mariboru. V vhodni avli se nahaja freska, ki sta jo leta 1972 ustvarila brata Vidic in je zaščitena kot kulturna dediščina 20. stoletja.
Kopališče Pristan je veliko bazensko dvoransko kopališče, na voljo so trije bazeni: olimpijski, srednji in mali bazen ter čofotalnik za najmlajše. Svoje ime je dobilo po pristanišču na Lentu. Kopališče je bilo zgrajeno leta 1972, namenjeno prebivalcem mesta, tako rekreativcem kot tudi profesionalnim športnikom. Leta 2002 je bil dograjen olimpijski bazen. Svoj prostor so v Pristanu našli številni športni klubi.
Kopališče vse od izgradnje leta 1972 ni bilo obnovljeno, zato je bila obnova, ki je bila tehnološko in strokovno zelo zahtevna, nujno potrebna. Objekt je bil energetsko zelo potraten.


Projekt Energetske sanacije in celovite obnove kopališča Pristan je obsegal: v letu 2018 sanacijo bazenske školjke, v letih od 2020 do 2022 pa zamenjavo stavbnega pohištva, obnovo strehe in fasade ter zamenjavo prezračevalnega sistema srednjega in malega bazena s čofotalnikom. V okviru obnove so bile prenovljene tudi garderobe, sanitarije in vhodna avla. Projekt je bil zaključen v letu 2022.


Projekt prenove notranjosti kopališča Pristan je prejel BIG SEE Interior Design Award 2022 v kategoriji javnih stavb in je nominiran tudi za Grand Prix. To je mednarodna arhitekturna nagrada, ki pokriva 21 dežel in jo izbira neodvisna mednarodna žirija, sestavljena iz 22 članov iz vsega sveta. Podeljuje jo Zavod BIG iz Ljubljane.


Kopališče Pristan je edino pokrito kopališče v Mariboru, eno najlepših in največjih kopališč v Sloveniji.

Vrednost celotnega projekta v EUR

3.163.719,36

Vrednost projekta za MOM v EUR

3.163.719,36

Energetska sanacija in celovita obnova kopališča Pristan

Financerji projekta

Investicijo je v celoti financirala Mestna občina Maribor iz lastnih sredstev.

pomembno

Izboljšajmo Maribor

Vsak, ki živi, dela ali se izobražuje v tem mestu, lahko prispeva, da bo Maribor boljši. Radi bi slišali kaj vas zanima, kaj predlagate oziroma kaj vas moti v Mestni občini Maribor.

Vabljeni k oddaji pobude.

Ekipa Izboljšajmo Maribor

Izboljšajmo Maribor
pomembno

Čuj, sodeluj!

Odločate vi! Sodelujte pri razvoju Mestne občine Maribor in bodite del napredka.

Participativni proračun

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano