1. faza obnove kopališča Mariborski otok

1. faza obnove kopališča Mariborski otok

Opis projekta

Mestna občina Maribor je v letu 2022 začela s prenovo območja Mariborskega otoka, edinega in najstarejšega letnega kopališča v mestu, ki je opredeljeno kot naravni spomenik.

1. faza obnove kopališča Mariborski otok zajema obnovo kopališča, obnovo otroških igrišč in dostopa na Mariborski otok preko mostu. V tem sklopu bo prenovljen tudi del kopališke infrastrukture, pohodna lesena bazenska ploščad, ki bo z leseno izvedbo še bolj estetska in usklajena z naravno okolico otoka, hkrati pa bo zasnovana tako, da bo zagotavljala dostopnost tudi gibalno oviranim osebam. Prenovljene bodo tudi sanitarije.

Izvedba prve faze projekta je v teku, zaključek prve faze je predviden v začetku leta 2023.

Mariborski otok na reki Dravi, največji rečni otok v Sloveniji, je biser narave in edinstvena geomorfološka tvorba, ki je nastala na prehodu Alp v subpanonski svet in ima od leta 1951 status zavarovane naravne dediščine. V tem pogledu je Mariborski otok primerljiv z Blejskim otokom ali Postojnsko jamo.

Za mesto Maribor, mesto na bregovih reke Drave, pa je otok tudi simbol podoben Piramidi, Lentu in Trem ribnikom. Z rastjo mesta, atraktivno lego in naravnimi posebnostmi, vedno čistejšo reko, predvsem pa ob spoznanju, da naravne dediščine ni v izobilju, pomembnost Mariborskega otoka s časom le še narašča.

Mariborski otok je od leta 1930, v sedanji zasnovi, deloval kot kopališče v poletnih mesecih in je bil v tem obdobju za ostale obiskovalce nedostopen. V preostalem obdobju je služil kot naravni ambient, kot sprehajališče in prostor ugodnega počutja. Največja kvaliteta Mariborskega otoka je otok sam s svojo primarno krajinsko biotsko raznovrstnostjo.

Mariborski otok meščanom in drugim obiskovalcem že desetletja ponuja različne možnosti prostočasnega užitka, druženja, počitka in športnih aktivnosti.

Upravljalec kompleksa so Športni objekti Maribor.

Vrednost celotnega projekta v EUR

471.730,53

Vrednost projekta za MOM v EUR

471.730,53

1. faza obnove kopališča Mariborski otok

Financerji projekta

Projekt v celoti financira Mestna občina Maribor iz lastnih sredstev.

pomembno

Izboljšajmo Maribor

Vsak, ki živi, dela ali se izobražuje v tem mestu, lahko prispeva, da bo Maribor boljši. Radi bi slišali kaj vas zanima, kaj predlagate oziroma kaj vas moti v Mestni občini Maribor.

Vabljeni k oddaji pobude.

Ekipa Izboljšajmo Maribor

Izboljšajmo Maribor
pomembno

Čuj, sodeluj!

Odločate vi! Sodelujte pri razvoju Mestne občine Maribor in bodite del napredka.

Participativni proračun

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano