Srečanje projektnih partnerjev v sklopu projekta Climaborough v Mariboru

Novica
25. marca, 2024

V Mestni občini Maribor smo v dnevih od 11.3. do 13.3.2024 v sklopu Horizon projekta CLIMABOROUGH, gostili projektne partnerje iz osmih evropskih mest: Atene (Grčija), Cascais (Portugalska), Differdange (Luksemburg), Grenoble-Alpes Métropole (Francija), Ioannina (Grčija), Sofija (Bolgarija), Torino (Italija), Krk (Hrvaška), Katowice (Poljska), Prijedor (Bosna in Hercegovina) ter predstavnike raziskovalnih ustanov: Helmholtz-Zentrum Hereon Gmbh (Nemčija), Major cities of Europe IT Users eV (Nemčija), Politecnico di Milano (Italija), Institut Mines-Telecom (Francija), Aalborg univerza (Danska), Anci Toscana (Italija), Dimos Athinaion Epicheirisi Michanografisis (Grčija), Daten-Kompetenzzentrum für Städte und Regionen DKSR GmbH (Nemčija), E- Zavod (Slovenija), Links Foundation (Italija), Luxemburg Institute of Science and Technology (Luksemburg), Norwegian University of Science and Technology (Norveška), Zum urbanizem, planiranje, projektiranje d.o.o. (Slovenija), Razvojna agencija grada Prijedora (Bosna in Hercegovina), Associazione urban lab (Italija), Dimos athinaion epicheirisi michanografisis (Grčija), Energy Cities (Belgija) in Uprava za informacijske tehnologije mesta Pilsen (Češka).

Vodilni partner ANCI Toscana je predstavil stanje javnega naročila v katerega so trenutno vključena mesta ter naslednje faze, ki sledijo v inovativnem javnem naročilu. Postopek, ki ga je CLIMABOROUGH izbral za javni razpis, je partnerstvo za inovacije (43.člen ZJN-3), ki ga v imenu mest izvaja ANCI Toscana. Cilj projekta je v sodelovanju s 27 partnerji, vključno s 14 mesti v javnem razpisu najti rešitve, ki bodo omogočile reševanje številnih ozkih grl pri prehodu od izdelave prototipov do testiranja inovacij in od uspešnega testiranja do uvajanja na trg.

Mestna občina Maribor v projektu deluje na sklopu HUB2-from waste to circularity (Od odpadkov do krožnosti). Pri oblikovanju zahteve za razpis smo se zato skupaj s podjetjem Snaga osredotočili na rešitev, ki bo omogočala zmanjševanje količine odpadkov, bolj natančno ločevanje odpadkov na izvoru in ustrezno ravnanje z zbranimi frakcijami s pomočjo uporabe tehnološko najbolj sprejemljivih tehnologij in sistemskih rešitev. V tretji fazi razpisa bodo kandidati povabljeni, da predložijo revidirano tehnično ponudbo, ki jo spremlja finančna ocena rešitve, ki jo bomo ocenili v naslednji fazi natečaja/javnega razpisa.

Želena rešitev, ki bo implementirana v  Mestni občini Maribor vključuje uporabo kombinacije programske in strojne opreme (kot so IoT senzorji in storitve AI), ki zbirajo ustrezne podatke v postopku odvoza odpadkov in podatke uporabljajo za izboljšanje vključevanja državljanov pri razvrščanju odpadkov pri izvoru. Izbrana bo rešitev/naprava, ki uporablja algoritme računalniškega vida in strojnega učenja, ki je sposobna identificirati različne frakcije/vrste odpadkov v fazi zbiranja odpadkov (kot nadgradnja smetarskega tovornjaka ali alternativne možnosti).

Ogled sortirnice v javnem podjetju Snaga ter ogled demonstracijskega objekta javnega podjetja Nigrad

Ker se rešitev, ki jo v projektu išče Maribor nanaša na izboljšanje stopnje ločevanja odpadkov smo gostom predstavili delovanje sortirnice. Zaposleni so predstavili napravo za mehansko obdelavo odpadkov, kjer poteka obdelava mešanih komunalnih in kosovnih odpadkov. Mešani komunalni odpadki in kosovni odpadki se namreč obdelujejo z namenom izločevanja koristnih sestavin, ki jih je možno snovno reciklirati ali energetsko izrabiti za pridobivanje energije. Na koncu tehnološkega procesa  smo si ogledali sortirno kabino, kjer poteka fizično ločevanje odpadkov z namenom kontrole izhodnih frakcij.

Na lokaciji v Dogošah je nato Komunalno podjetje Nigrad gostom predstavilo izvedene projekte Cinderela, Life ip Restart, Urge, Rebuilt in CWC. Na lokaciji se nahaja vzorčna stavba iz ponovno uporabljenih sekundarnih surovin, ki so jih v projektu Cinderela ponovno uporabili v namen izgradnje demonstracijskega objekta.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano