Plamen miru iz Rima v Maribor

Novica
6. junija, 2023

V sredo, 31. 5., je v Rimu potekala slavnostna prireditev Shine Ceremony, na kateri je organizacijski odbor OFEM prevzel plamen miru za prihajajoči Olimpijski festival evropske mladine OFEM 2023. Ta je skupaj z oljko miru že prispel v Maribor kjer se je že začelo potovanje bakle miru, ki bo med 5. in 23. junijem obiskala 28 občin in 18 osnovnih šol.

Organizacijski odbor OFEM se je udeležil slovesnosti, ki jo organizira Evropski olimpijski komite (EOC) v najstarejšem templju Ara Pacis v Rimu, zgrajenem v času cesarja Avgusta v čast vrednotam miru in bratstva. Gre za pomemben mejnik v fazi priprav na največji večpanožni športni dogodek za mlade. Organizacijski odbor z županom Mestne občine Maribor Aleksandrom Sašem Arsenovičem in ambasadorjem Filipom Flisarjem je s slovensko baklo miru prevzel plamen miru. Ta bo širil vrednote olimpizma, odličnosti, prijateljstva in solidarnosti ter sporočila miru in upanja. Pridružila se mu je tudi oljka miru, ki simbolizira olimpijske korenine OFEM, medtem ko njena krošnja simbolizira EOC in združevanje vseh športnikov iz evropskih nacionalnih olimpijskih komitejev pod eno streho.

V petek v Mariboru uradna predaja in predstavitev

Iz Rima je v petek, 2. junija, plamen miru pripotoval v Maribor, ko se je ob 14. uri tudi uradno predstavil na južni ploščadi Ljudskega vrta. S plamenom miru smo prižgali baklo miru, ki jo je v imenu vseh slovenskih športnikov prevzela Ilka Štuhec.

S tem dogodkom se je začelo tudi potovanje bakle miru, ki je svojo pot naslednji dan, 3. junija, ob 9. uri, že nadaljevala na Pohorje. Sicer pa bo med 5. in 23. junijem obiskala 28 občin in 18 osnovnih šol, prisotna pa bo tudi na številnih dogodkih. Tako bo širila sporočila miru, upanja in združevanja ljudi različnih narodov, kultur, jezikov in tradicij.  

Simbolni pomen slovenske bakle miru

Slovenska bakla OFEM 2023 je sestavljena iz dveh osnovnih delov – krone in osrednjega dela. Krona je izdelana iz nerjavečega jekla. Njena oblika izhaja iz znaka MARIBOR OYEF 2023, ki je na obsegu krone dvakrat upodobljena. Ta simbolizira povezovanje, dinamičnost in dejstvo, da je Maribor mesto z velikim M-jem in velikim športnim srcem. Zaključujejo jo mehke oblike, med polnimi ploskvami pa se pojavljajo zareze, ki omogočajo prehod svetlobe in plamena.

Fotograf: Marko Pigac

Pot v Rim je potekala pod pokroviteljstvom Avtohiše Porsche, Ptujska cesta.

Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar

O Olimpijskem festivalu evropske mladine (OFEM)

OFEM je s svojo več kot 30-letno tradicijo največji večpanožni športni dogodek za mlade športnike, stare od 14 do 18 let. Slednjim predstavlja prvo srečanje z olimpizmom ter priložnost za nabiranje neprecenljivih izkušenj za nadaljnja tekmovanja na poti do olimpijskih iger. Prav tako festival v olimpijskem duhu spodbuja športnike in druge udeležence k načelom poštene igre, strpnosti in prijateljstva. Maribor, mesto s športnim srcem, bo OFEM 2023 gostil med 23. in 29. julijem 2023. Na dogodku pričakujejo 3.600 udeležencev iz 48 držav, športniki pa se bodo takrat pomerili v kar 11 panogah.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano