Nekrolog Brigite Pavlič in vpis v žalno knjigo

Novica
28. januarja, 2023

Ob boleči izgubi Brigite Pavlič so v Narodnem domu odprli žalno knjigo. Dragoceni prijateljici, dolgoletni sodelavki, vodji Koncertne poslovalnice, ustanoviteljici Festivala Maribor, glasbeni vizionarki in revolucionarki, ki je s svojo velikopoteznostjo, pogumom in vztrajnostjo Maribor postavila ob bok najuglednejšim festivalom in svetovnim središčem klasične glasbe, se lahko z vpisom vanjo poklonite v torek, 31. 1., ter v sredo in četrtek, 1. in 2. 2., med 10. in 17. uro v avli Narodnega doma (Ulica kneza Koclja 9, Maribor).

Brigita Pavlič

1962–2023

Pretreseni se poslavljamo od mariborske kulturne delavke Brigite Pavlič, osebe izjemnih zmožnosti in znanj, s sposobnostjo popolne osebne in emocionalne predanosti idejam in zastavljenim ciljem na koncu zmeraj novih, še ne prehojenih poti, ki je v obdobju med 1996 in 2015 bistveno preoblikovala področje klasične glasbe, kot smo ga bili vajeni do njenih vsebinskih in organizacijskih intervencij. Vseskozi je bila navdihujoča vodja in sodelavka, široko znane so bile njene poslovne komunikacijske in organizacijske sposobnosti, osupljivo pa njeno izjemno poznavanje globalne scene klasične glasbe.

Po diplomi iz nemškega jezika s književnostjo in etnologije se je v Londonu izobraževala iz kulturnega marketinga, ciljnega občinstva kulturnih prireditev in glasbenega menedžmenta, nato pa magistrirala iz inovativnega menedžmenta v sociali. Po novinarskem in predavateljskem obdobju se je leta 1996 zaposlila kot vodja Koncertne poslovalnice v Narodnem domu Maribor, kjer je skrbela za uravnoteženo ponudbo komorne in simfonične glasbe, za organizacijo koncertov gostujočih orkestrov, komornih skupin, dirigentov in solistov ter do leta 2004 za vrhunsko produkcijo simfoničnega orkestra Mariborske filharmonije. Koncertna poslovalnica je pod njenim vodstvom vzpostavila stalno glasbeno publiko, ki jo je nagovarjala z brezhibno organizacijo raznovrstnega programa zahtevnih glasbenih dogodkov, nikoli programsko populističnih, a zmeraj komunikativno presenetljivih. Brigita Pavlič je zmeraj znova uspela uskladiti različne umetniške poglede in omejena sredstva tako, da je presegla pričakovanja okolja. Leta 2004 je prejela Glazerjevo listino za posebne dosežke v kulturi, leta 2006 pa mestni pečat za uspešno vodenje Koncertne poslovalnice Narodnega doma.

Zatem je sodelovala v projektni skupini ustanavljanja (neuresničene) Evropske orkestrske akademije, pri pripravi programskih sklopov projekta Maribor – Evropska prestolnica kulture 2012, oblikovanju svežega cikla komornih koncertov Salon mariborskih glasbenih umetnikov na Festivalu Lent ter pri pomembnem preoblikovanju nekdanjega festivala baročne glasbe Glasbeni september (do 2007) v Festival Maribor (od 2009). Od takrat je kot direktorica svoje življenje in delo v celoti posvetila njegovemu razvoju v izjemno mednarodno glasbeno središče z vrhunskim festivalskim orkestrom, izjemnimi solisti ter z avtorsko in interpretativno sugestivnostjo umetniškega vodje Richarda Tognettija. Vse od leta 2008 smo uživali v septembrskih serijah smiselno in izvirno zasnovanih koncertov, vrhunskih ustvarjalnih presenečenj in estetskih užitkov. Brigita Pavlič je z umetniškim vodjem sestavljala presenetljiv program, vzpostavila potrebno profesionalno ekipo, se pogajala za finance, borila za sponzorje, razvijala marketinški pristop, vzpostavila glasbeni program za ranljive skupine, širila krog prostovoljcev in podpornikov. Festival je bil uspešen, njegovi glasbeni dogodki nepozabni, Maribor pa vsako jesen mednarodno pomembna kulturno turistična destinacija.

Leta 2015 se je zaposlila kot predavateljica na Višji šoli za gostinstvo in turizem Maribor ter mladim posredovala svoje poglobljeno znanje na pomembnih področjih kulturne in naravne dediščine, kulturnega, kreativnega, kongresnega, prireditvenega in butičnega turizma, animacije v turizmu, menedžmenta prireditev.

Njen razorožujoči bleščeči nasmeh v kombinaciji z elegantno pronicljivostjo zadnja dva meseca občudujemo v dokumentarnem filmu Za vsakega nekaj (režiser Bojan Labović, producent Narodni dom Maribor). Z Musom sedita pri Vodnem stolpu ob Dravi in Brigiti se srečno lesketajo oči, ko pripoveduje o glasbenih konceptih, ljudeh in programih. Mi pa občudujemo njeno trmasto krhkost, brezkompromisno borbenost in neskončno ljubezen do življenja, ljudi, umetnosti. Koliko ljubezni v enem samem človeku …

Brigita, hvala. Mirno počivaj, mislimo nate.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano