Mestna občina Maribor zbira humanitarno in materialno pomoč za Ukrajino

Novica
5. marca, 2022

V prostorih petih mestnih četrti in krajevnih skupnosti se bo od torka naprej vsak torek in četrtek med 12. in 16. uro zbirala humanitarna in materialna pomoč. Zbirali se bodo izključno higienski pripomočki in hrana.

Mestna občina Maribor se je skupaj z občinsko Službo za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje odločila, da tudi sama pristopi k zbiranju pomoči za Ukrajino in ukrajinske begunce v drugih državah.

Zbirali se bodo izključno:

 • higienski pripomočki (plenice, toaletni papir, milo, zobne ščetke, vlažilni robčki,..)
 • hrana (zapakiran trajnejši kruh, mleko, otroška prehrana, konzerve, čaji, kava, moka, kaša,..)

Vso opremo bomo zbirali v torek in četrtek od 12. do 16. ure v:

 • KS Kamnica, Vrbanska cesta 97, 2351 Kamnica,
 • MČ Center (lokacija Melje), Meljska cesta 37, 2000 Maribor,
 • MČ Tezno, Panonska 12, 2000 Maribor,
 • MČ Studenci, Šarhova 53a, 2000 Maribor,
 • MČ Tabor, Metelkova 63, 2000 Maribor

Datumi začetka zbiranja so: torek, 8. marec, četrtek, 10. marec in torek, 15. marec.

Oprema mora biti uporabna in primerna za delitev končnim upravičencem v Ukrajini in ukrajinskim beguncem. Hrana ne sme biti v stekleni embalaži, mora biti vsaj pol leta pred rokom uporabe in zapakirana v originalno embalažo.

Več informacij, od zasebnih in fizičnih oseb, je na voljo na tem elektronskem naslovu: civilna.zascita@maribor.si telefonski številki: 02 22 01 428 (številka deluje v delavnikih od 8. do 16. ure).

DRUGE AKTIVNOSTI ZBIRANJA V MARIBORU

V Mariboru se pomoč zbira trenutno na lokaciji podjetja Marifarm, Minarikovi ulici 8

Med stvarmi, ki jih najbolj potrebujejo, naštevajo: termo oblačila (velike velikosti XXL), obutev velikosti 44 (evropska velikost) in večja, tople nogavice, topla oblačila večjih velikosti, oblačila iz flisa, ščitnike za kolena, rokavice, čelade, neprebojne jopiče, nosila, povoje, komplete prve pomoči, walkie talkie radie, drone, kvadkopterje, generatorje, spalne vreče, podloge, bakle.

POMOČ SLOVENIJE DRŽAVLJANOM UKRAJINE     

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je vzpostavil vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure.

Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42 , za klice iz tujine +386 1478 7530.

Vzpostavili so tudi poseben elektronski poštni naslov info.ukrajina@gov.si.

Aktualne informacije in kontaktne številke so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku.https://www.gov.si/teme/pomoc-slovenije-drzavljanom-ukrajine/

V klicnem centru bodo strokovnjaki nudili informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč.

V preteklih dneh se je na Urad za oskrbo in integracijo migrantov obrnilo veliko posameznikov in organizacij, ki želijo pomagati državljanom Ukrajine, tudi z organizacijo različnih vrst prevozov v Slovenijo. Vse, ki želijo nuditi tovrstno pomoč prosimo, da se pred organiziranjem prevoza, zaradi uskladitve in dodatnih informacij, vezanih na prihod državljanov iz Ukrajine, obrnejo na Urad za oskrbo in integracijo migrantov. Le tako bodo lahko organizirano in predvsem hitro pomagali vsem, ki pomoč najbolj potrebujejo.

AKTIVNOSTI RDEČEGA KRIŽA

Ukrajinska ambasada v Sloveniji se je obrnila na pomoč Rdečega križa Slovenije, ki zbira pomoč v obliki denarnih donacij, za kar je odprt tudi račun

Kdor želi pomagati, lahko prispevek za akcijo Pomoč Ukrajini nakaže na TRR SI56 0310 0111 1122 296. Sklic je SI00 96889, koda namena pa CHAR.

RDEČI KRIŽ MARIBOR

Rdeči križ Maribor koordinira informacije za družine, ki prihajajo in iščejo stanovanje in so na voljo na telefonski številki 02 234 40 00.

AKTIVNOSTI KARITASA

Slovenska karitas je začela z akcijo zbiranja sredstev za humanitarno pomoč trpečim v Ukrajini

Donacije so možne na TRR Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 76, s sklicem SI00 870 in namenom Pomoč Ukrajini. Prispevek v višini pet evrov pa je mogoče prispevati s poslanim SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919.

UNICEF

Seveda so dobrodošle tudi donacije Pomoč za otroke je mogoče donirati na spletni strani https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajina, s SMS-sporočilom s ključno besedo UNICEF10 ali UNICEF5 na 1919 ali pa na račun Slovenske fundacije za Unicef SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI 00 41103. In še karitas:

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

  Ste fizična ali pravna oseba?

  Naprej

  Prošnja za razgovor

  Sporočilo je bilo poslano