Mesti Maribor in Gradec pobrateni že 35 let

Novica
4. aprila, 2022

V sredo, 30. 3., se je župan MO Maribor, Saša Arsenovič, srečal s podžupanjo pobratenega mesta Gradec, mag. Judith Schwentner, in veleposlanikom Republike Slovenije v Avstriji, Aleksandrom Geržino. Na sestanku sta župan in podžupanja predstavila vidnejše dosežke v razvoju obeh mest in izmenjala poglede na medmestno sodelovanje v prihodnje. Številni skupni interesi, cilji in načela, na katerih področjih razvijati tako Maribor kot Gradec, ne samo, da vzdržujejo dobre medsosedske odnose, pač pa spodbujajo k njihovi nadgradnji v smeri tesnejšega gospodarskega sodelovanja ter kulturnih izmenjav. Mesti sicer letos obeležujeta 35 let od podpisa Listine o prijateljstvu in sodelovanju, s sklenitvijo katere sta postali pobrateni mesti.

Delovnemu srečanju je sledilo skupno odprtje fotografske razstave »No borders?« z izbranimi deli treh slovenskih in treh avstrijskih fotografov, Uroša Acmana, Marka Lipuša, Petra Koštruna, Julie Cimafiejeve, Lene Trichtel in Karla Zenza. Razstavo sta pripravili slovenska Galerija Photon in avstrijski Kulturvermittlung Steiermark ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo.

Župan MO Maribor je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da je v časih, ko morajo ljudje prestopati meje zaradi nuje po preživetju, medmestno povezovanje treba graditi tako, da bo izboljšalo življenjske in bivanjske pogoje prav vseh ljudi. V zgodovini smo že velikokrat potrebovali drug drugega, zdaj našo solidarnost ponovno potrebujejo in skupaj smo močnejši.

Da razstava ni ponudila le kulturnega užitka, pač pa tudi kulinaričnega, je za pogostitev po odprtju razstave poskrbel Zavod za turizem Maribor.

Fotografska razstava No borders?, ki je na ogled v galeriji mestne hiše v Gradcu (Rathausgalerie) v 2. nadstropju, bo odprta do 28. 4. od ponedeljka do petka, med 8. in 18. uro.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano