Mednarodni dan celiakije v dnevnem centru TOTI DCA

Novica
8. junija, 2022

V okviru projekta CD SKILLS partnerji vsako leto obeležujemo mednarodni dan celiakije, ki je namenjen predvsem ozaveščanju o celiakiji in edinem zdravilu zanjo – brezglutenski dieti. Slovenski partnerji Klinika za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in Mestna občina Maribor želimo letos opozoriti na problematiko starejših, ki jim je velikokrat diagnoza celiakija postavljena prepozno ali pa sploh ne. Med starejšimi odraslimi je 80% bolnikov neodkritih, kar jim povzroča številne težave in zaplete, ki jih spremlja tudi nižja kvaliteta življenja. Zato smo se odločili, da v letošnjem letu namenimo pozornost ravno starejši populaciji, tako smo hitro testiranje na celiakijo izvedli v dnevnem centru TOTI DCA, v naslednjih dneh pa ga bomo še v Domu pod Gorco in v Domu Danice Vogrinec Maribor. Hitro testiranje poteka z odvzemom kapljice krvi, rezultati testov pa so znani že v desetih minutah. Najprej bomo na vsaki lokaciji izvedli predavanje, čemur bo sledilo hitro testiranje na celiakijo. Vsi pozitivni testiranci bodo napoteni na nadaljnjo obravnavo.

V nadaljevanju preberite zapis mlade zdravnice Neje Turk Hojs, dr. med., ki je sodelovala pri izvedbi hitrega testiranja v dnevnem centru TOTI DCA.

Pšenice, rž, ječmen, oves in pira – komu so to prepovedana živila?

V dnevnem centru društva TOTI DCA Maribor je v ponedeljek, 6.6., potekalo predavanje in presejalno testiranje na celiakijo v okviru evropskega projekta CD SKILLS (Interreg Danube Transnational Programme).

O brezglutenski dieti je dandanes veliko slišati, kaj pa sploh je gluten in komu je takšna dieta namenjena? Gluten je glavni krivec težav pri ljudeh, ki obolevajo za CELIAKIJO, to je kronično  boleznijo, ki najpogosteje prizadene tanko črevesje. Tipične težave, ki jih imajo bolniki s celiakijo, so driska, napenjanje in bolečine v trebuhu. Eno in edino »zdravilo« tukaj predstavlja doživljenjska brezglutenska dieta. Z besedo gluten imenujemo proteine zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju rži, ječmena in drugih sorodnih vrst. Ste vedeli, da je za ljudi s celiakijo, problematično že eno samo zrno pšenice v 2 kg zrn riža? Na predavanju, ki ga je izvedel doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., smo izvedeli to in še mnogo drugih koristnih informacij.

Ker za celiakijo lahko zboli vsakdo, ne glede na starost, smo po predavanju pri zainteresiranih udeležencih izvedli presejalno testiranje. Udeleženci so najprej izpolnili vprašalnik, nato pa smo v kapljici krvi  ugotavljali morebitno prisotnost specifičnih protiteles, ki bi s svojo prisotnostjo potrdila celiakijo. Pri testiranju smo sodelovali študentje Medicinske fakultete Maribor in zdravniki specializanti pediatrije. Ob koncu druženja so imeli udeleženci še možnost preizkusiti brezglutenske sladke in slane prigrizke.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano