Izšel je prvi razpis za financiranje do 16 socialno-tehničnih rešitev v 8 mestih

Novica
23. oktobra, 2023

Firence, 17. oktober 2023. CLIMABOROUGH, ki ga sofinancira Horizon Europe, je eden od treh projektov, izbranih za delo na področju urbanističnega načrtovanja in oblikovanja v okviru misije ‘100 podnebno nevtralnih in pametnih mest’.

Cilj projekta, ki ga usklajuje ANCI Toscana v sodelovanju s 27 drugimi  partnerji, vključno s 14 mesti, je reševanje številnih ozkih grl pri prehodu od izdelave prototipov do testiranja inovacij in od uspešnega testiranja do uvajanja na trg.

ANCI Toscana bo vodila dva kroga razpisov za javno naročanje inovacij za uvedbo 24 družbeno-tehničnih pilotnih projektov, namenjenih reševanju izzivov, s katerimi se sooča 12 evropskih mest

V prvem krogu razpisov, ki je bil objavljen, 17. oktobra, so vabljeni ponudniki rešitev, da predlagajo inovativne in trajnostne rešitve za izpolnjevanje potreb 8 vodilnih mest projekta: Atene, Cascais, Differdange, Grenoble-Alpes Métropole, Ioannina, Maribor, Sofija in Torino .

V tem prvem krogu bo podeljenih do 16 pilotnih projektov s skupnim proračunom 2.400.000 evrov.

Postopek, ki ga je CLIMABOROUGH izbral za javni razpis, je partnerstvo za inovacije, ki ga bo v imenu mest izvedel ANCI Toscana.

Na javni razpis se lahko prijavijo vse pravne osebe, ki lahko zagotovijo dobro izvedbo in izpolnjujejo kriterije iz razpisa.

Vsako mesto je opredelilo poseben izziv, ki se šteje za osrednjega za dosego cilja doseganja podnebne nevtralnosti do leta 2050 (in zmanjšanja za 55 % do leta 2030): Atene bodo delale na področju energije in zgradb, Grenoble-Alpe pa bodo modelirale vpliv gradbeni projekt, Differdange bo 100 % svoje čiste električne energije proizvedel lokalno, Sofia bo zmanjšala promet, medtem ko morajo Maribor, Torino in Cascais izboljšati zbiranje tekstila, električnih in elektronskih odpadkov WEEE in bioloških odpadkov, Ioannina pa se bo osredotočila na odpadne vode.

Vsi izzivi so povezani s socialno-tehničnimi rešitvami za spodbujanje in pospeševanje uporabe podatkov ter za sprožitev vedenjskih sprememb, tudi prek sodelovanja lokalnih deležnikov na vseh ravneh.

Pričakuje se, da bo to združeno javno naročanje inovacij zmanjšalo vrzel med mesti in trgom s širjenjem rezultatov raziskav in razvoja ter inovacij, ki kažejo jasen potencial

izboljšanja podnebno nevtralnih ukrepov v Evropi ,« je povedal Francesco Molinari, ključni strokovnjak za javna naročila ANCI Toscana,

Matteo Satta in Besnik Mehmeti, skupna koordinatorja projekta, sta izjavila: “ Danes lokalne oblasti delajo na konstelaciji pilotnih projektov, ki so med seboj pogosto slabo povezani. Zato CLIMABOROUGH deluje na pristopu »krožne tehnologije«, saj menimo, da tehnologija obstaja, vendar nam še vedno primanjkuje zmogljivosti za njeno implementacijo, kar ima zelo negativen vpliv na uporabo in sprejemanje različnih deležnikov. Verjamemo, da bo imelo povečanje sodelovanja med mesti, med zagonskimi podjetji – start up ter med mesti in zagonskimi podjetji zelo pozitiven vpliv na sodelovanje deležnikov in državljanov, z izjemnimi pozitivnimi učinki na podnebno nevtralnost. «

Za sodelovanje v postopku oddaje ponudb se morajo prijavitelji prijaviti do 30. novembra. Koledar oddaje ponudb je opredeljen v več fazah, vse informacije o razpisu pa so na voljo na temu namenjeni spletni strani:

https://climaborough.eu/public-procurement/tender/

Vsi poskusi se bodo začeli poleti 2024 in bodo predvidoma trajali eno leto.

30. oktobra ob 15.30 (CET) bo CLIMABOROUGH organiziral spletno delavnico , na kateri bo potencialne prijavitelje seznanil s postopkom javnega razpisa. Med dogodkom se boste imeli priložnost srečati s predstavniki različnih mest in povprašati o njihovih edinstvenih izzivih.

Sodelovanje je odprto za vse, zahteva pa registracijo na namenski strani eventbrite:

https://www.eventbrite.it/e/climaborough-call-for-tenders-orientation-workshop-tickets-738924000577.

Vse podrobnosti o prvem javnem razpisu so na voljo na spletni strani projekta (www.climaborough.eu) in kanalih družbenih medijev:

 • X (ex-Twitter): @climaborough
 • LinkedIn: Climaborough
 • Facebook: Climaborough

Financira Evropska unija. Izraženi pogledi in mnenja so le avtorjev in ne odražajo nujno stališč Evropske unije ali CINEA. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli pomoč.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

  Ste fizična ali pravna oseba?

  Naprej

  Prošnja za razgovor

  Sporočilo je bilo poslano