V okviru pilotne aktivnosti projekta CD SKILLS (Interreg DTP) je 10. marca 2022 potekal transnacionalni dogodek, ki je virtualno (v živo) potekal v štirih jezikih hkrati, v slovenskem, hrvaškem, srbskem in romunskem jeziku, z namenom izboljšati znanje vseh, ki se pri svojem delu srečujejo s pripravo obrokov za bolnike s celiakijo, predvsem osebju v kuhinjah vrtcev, bolnišnic, šol in domov za starejše občane, pa tudi restavracij in hotelov.
Predstavljen je bil projekt – pilotne aktivnosti projekta in »knjižnica brez glutena«, ki je na voljo na platformi in vsebuje vse publikacije, video vodiče in druge izobraževalne vsebine, ki so nastale v okviru evropskih projektov LQ-CELIAC, Focus IN CD in CD SKILLS. Pripravljeno je bilo predavanje z naslovom Celiakija in pomen stroge brezglutenske prehrane, kratek pregled pravnih podlag in osnov HACCP-a, govora je bilo o organizaciji kuhinje, izbiri brezglutenskih sestavin in o smernicah za pripravo varnega brezglutenskega obroka. Psihologinja je predavala o psiholoških vidikih te kronične bolezni, predstavljen je bil primer dobre prakse: Cojzla – prvi 100% brezglutenski deli v Sloveniji. Na dogodku so se predstavila tudi nacionalna društva za celiakijo iz sodelujočih držav ter naš projektni partner dr. Schär, največji evropski proizvajalec brezglutenskih izdelkov. V knjižnici boste našli naše izobraževalne vsebine in pa tudi posnetek našega intervjuja z Emily Hampton, ki prihaja iz angleškega društva za celiakijo in se ukvarja s izobraževanjem in certificiranjem ponudnikov brezglutenske prehrane.
Dogodka se je udeležilo več kot 600 udeležencev.
Novice
Povezave CD SKILLS
Kratek povzetek dogodka "Abeceda brezglutenske kuhinje"
URL: https://www.youtube.com/watch?v=87BAbc_MfPI
Virtualni dogodekPosnetek virtualnega dogodka "Abeceda brezglutenske kuhinje" - potrebna je registracija
URL: https://glutenfree.collectivibe.com/login
Promocijski videoPromocijski video kako pripravljati brezglutenske obroke
URL: https://www.youtube.com/watch?v=eqax8Las2Tw&t=1s