Izobraževalni dogodek »Abeceda brezglutenske kuhinje« v okviru projekta CD SKILLS

Novica
6. aprila, 2022

V okviru pilotne aktivnosti projekta CD SKILLS (Interreg DTP) je 10. marca 2022 potekal transnacionalni dogodek, ki je virtualno (v živo) potekal v štirih jezikih hkrati, v slovenskem, hrvaškem, srbskem in romunskem jeziku, z namenom izboljšati znanje vseh, ki se pri svojem delu srečujejo s pripravo obrokov za bolnike s celiakijo, predvsem osebju v kuhinjah vrtcev, bolnišnic, šol in domov za starejše občane, pa tudi restavracij in hotelov.

Predstavljen je bil projekt – pilotne aktivnosti projekta in »knjižnica brez glutena«, ki je na voljo na platformi in vsebuje vse publikacije, video vodiče in druge izobraževalne vsebine, ki so nastale v okviru evropskih projektov LQ-CELIAC, Focus IN CD in CD SKILLS. Pripravljeno je bilo predavanje z naslovom Celiakija in pomen stroge brezglutenske prehrane, kratek pregled pravnih podlag in osnov HACCP-a, govora je bilo o organizaciji kuhinje, izbiri brezglutenskih sestavin in o smernicah za pripravo varnega brezglutenskega obroka. Psihologinja je predavala o psiholoških vidikih te kronične bolezni, predstavljen je bil primer dobre prakse: Cojzla – prvi 100% brezglutenski deli v Sloveniji. Na dogodku so se predstavila tudi nacionalna društva za celiakijo iz sodelujočih držav ter naš projektni partner dr. Schär, največji evropski proizvajalec brezglutenskih izdelkov. V knjižnici boste našli naše izobraževalne vsebine in pa tudi posnetek našega intervjuja z Emily Hampton, ki prihaja iz angleškega društva za celiakijo in se ukvarja s izobraževanjem in certificiranjem ponudnikov brezglutenske prehrane.

Dogodka se je udeležilo več kot 600 udeležencev.

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano