13. februar je Mednarodni dan epilepsije

Novica
13. februarja, 2023

Mednarodni dan epilepsije / International Epilepsy Day je skupna pobuda Mednarodnega urada za epilepsijo (IBE) in Mednarodne lige proti epilepsiji (ILAE), ki je zaživela leta 2015.

Od takrat naprej obeležujemo vsak drugi ponedeljek v mesecu februarju Mednarodni dan epilepsije. V letošnjo globalno akcijo je vključenih 120 držav z različnimi sodelujočimi deležniki iz javne, zasebne in civilne sfere.

Mednarodni dan epilepsije je priložnost za ozaveščanje o epilepsiji, o tem, kaj je, kako jo zdraviti in kaj je potrebno, da bi zdravljenje dosegli vsi ljudje, ki ga potrebujejo.

Epilepsija je najpogostejša nevrološka motnja, ki povzroča nepričakovane, krajše napade. Najpogosteje nastopi v otroški ali mladostni dobi ter v pri starostni skupini 65 plus. Vzroki za nastanek te bolezni so različni, med pogostejšimi pa so: poškodbe možganov, infekcije, krvavitve, tumorji, alkohol, presnovne motenje in dednostni vzroki.

Značilnosti napadov se razlikujejo in so odvisne od tega, kje v možganih se motnja najprej začne in kako daleč se razširi. Pojavijo se začasni simptomi, kot so izguba zavedanja ali zavesti ter motnje gibanja, občutkov (vključno z vidom, sluhom in okusom), razpoloženja ali drugih kognitivnih funkcij.

Sposobnost zdravstvenih delavcev, da diagnosticirajo epilepsijo, dostopnost zdravil in raziskav ter odziva zdravstvene in socialne oskrbe na epilepsijo so le tri področja delovanja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in partnerjev. Po podatkih WHO prizadene približno 50 milijonov ljudi po vsem svetu, v Sloveniji okoli 20.000.

WHO, ILAE in IBE so vodilni v globalni kampanji proti epilepsiji, z namenom bolezen pripeljati iz sence, zagotoviti boljše informacije in ozaveščenost o epilepsiji ter okrepiti javna in zasebna prizadevanja za izboljšanje nege in zmanjšanje vpliva te bolezni.

Slogan letošnje akcije se glasi – »Odpravimo stigmo  v zvezi z epilepsijo«!

Nevladna organizacija, društvo Liga proti epilepsiji Slovenije ima vzpostavljeno svetovalno telefonsko številko (EPI TELEFON), ki deluje vsak četrtek od 16. do 19. ure, za pomoč in informacije glede psiholoških in socialnih težav v zvezi z epilepsijo.

Na spletni strani društva je aktualiziran seznam lokacij in zdravnikov, kjer se lahko zdravijo bolniki z epilepsijo. Dostop je omogočen preko te povezave: http://www.epilepsija.org/o-epilepsiji/kje-se-lahko-zdravim

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano