12. Kulturni večer invalidov Maribora

Novica
23. novembra, 2023

V ponedeljek, 20. novembra 2023 je Kazinska dvorana SNG Maribor ponovno gostila že 12. Kulturni večer invalidov Maribora. Prireditev je režirala Zdenka Križanič, moderiral jo je dramski igralec Bojan Maroševič, v slovenski znakovni jezik je tolmačila Marija Koser.

Tema letošnjega večera je bila »Od srca k srcu«. Še pred uradnim začetkom so občinstvo razveselile pevke ženskega pevskega zbora Glasbena matica Maribor z zborovodkinjo Zsuzso Budavari Novak.

Obiskovalce sta nagovorila predsednik Sveta invalidov MOM Milan Kotnik in predstavnik Mestne občine Maribor mestni svetnik Zdravko Luketič, ki sta občinstvu zaželela obilo užitka ob spremljanju prireditve.

Nastopili so posamezniki in skupine iz desetih invalidskih društev. Uvodoma je obiskovalce razveselila skupina VDC Sožitje s plesnim nastopom na glasbeno podlago pesmi Vlada Kreslina »Pustite nam ta svet«. Sledil je nastop skupine Fuksije iz Društva bolnikov po možganski kapi Podravja z dramskim recitalom »Šopek«, avtorice Darinke Peršin. Ženski komorni zbor Medobčinskega društva delovnih invalidov Maribor je zapel narodni pesmi »Mlad pastirček čredo pase« in »Poljece je že zeleno«. Iz mariborske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije sta nastopili Silvija Kukovec z avtorskima pesmima »Zimska« in »Novoletna popotnica« in Slavica Jaušovec z avtorsko pesmijo »Dva krat skleroza«. Jaka Kaučič iz Društva paraplegikov Podravja je predstavil lastni pesmi »Demenca« in »Trenutek«. Skupina Center Naprej, centra za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo, je navdušila s točko »Zgodba o prijateljstvu« skupine Čuki. Matjaž Grom iz Društva vojnih invalidov Maribor pa je zapel znani pesmi »Slovenija, od kod lepote tvoje« in »Kako lepo je biti muzikant«. Sonček – Mariborsko društvo za cerebralno paralizo je uspešno zastopala Ina Konrad, ki je predstavila lastni pesmi »Prijateljstvo« in »Obzorje sreče«. Skupina Tihi svet iz Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor je navdušila z igro Lilijane Longar »Bife«. Zdravko Prelog iz Varstvenega delovnega centra Polž Maribor je zapel pesem »Marie, ne piši pesmi več«.

Nastop presenečenja je pripravil filharmonik Renato Ribič s čudovitim repertoarjem pesmi. Pridružil se mu je Bojan Maroševič na saksofonu in skupaj sta pričarala čudovit zaključek čudovitega večera. Invalidi so ponovno javnosti pokazali in dokazali, do so izvrstni umetniki in predani ustvarjalci.

Avtorja fotografij: Darko Šerjan in Mojca Krenčnik

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

    Ste fizična ali pravna oseba?

    Naprej

    Prošnja za razgovor

    Sporočilo je bilo poslano