Urban soil 4 Food

Urban soil 4 Food

Opis projekta

Glavni cilj projekta je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo in vrednotenje novih proizvodov in hrane z inovativnim postopkom za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambna samozadostnost in zmanjša ogljični odtis.

Projekt URBAN SOIL 4 FOOD se začne z izzivom uporabe mestnih bioloških in mineralnih odpadkov za proizvodnjo kakovostne zemljine, ki jo uporabimo za proizvodnjo hrane, v parkih in gradbeništvu. Projektni partnerji bodo razvili varno in certificirano zemljino s stransko proizvodnjo energije, kar bodo uresničili skozi tehnologije fermentacije, pirolize in homogenizacije.

Projekt je opredeljen s štirimi glavnimi medsebojno povezanimi krogi, ti pa so povezani z dvema ključnima naložbama: vzpostavitev pilotnega sistema za urbano pridelavo zemljin in vzpostavitev urbanih vrtov z uporabo teh zemljin. Materialni krog analizira materialne tokove odpadkov znotraj mesta, ki so uporabni za proizvodnjo urbanih zemljin. Krog hrane bo spremenil del neuporabljenih občinskih zemljišč v vrtove mestne skupnosti, kjer bo potekala kmetijska dejavnost, ki se zaključi z vzpostavitvijo urbane oznake živil. Odprti inovacijski krog bo vzpostavil kmetijsko-živilski laboratorij za razvoj in testiranje inovativnih pilotskih konceptov, kot so urbano cvetje za urbane čebele, mikro mestno vrtnarjenje, sanacijo zemljin v mestih ob hkratnem podpiranju inovativnih zagonov, ki delujejo na področju krožnega gospodarstva. Krog znanja bo v Sloveniji in Evropski uniji delil znanje, ki izhaja iz projekta, in se bo končal z razvojem certifikatov in patentov, da bi tehnologija mestne zemljine postala mednarodno priznana.

Projekt URBAN SIOL 4 FOOD združuje 8 partnerjev, ki so z uspešno prijavo v evropsko pobudo Urban Innovative Actions (UIA) pridobili 3 milijone nepovratnih sredstev, ki jih vlagajo v razvijanje inovativnih tehnologij in doseganje zastavljenih ciljev.

Vrednost celotnega projekta v EUR

3.747.650,00

ERDF sofinanciranje

2.998.120,00

Vrednost projekta za MOM v EUR

384.175,00

Stopnja financiranja

80%

Program sofinanciranja
European Regional Development Fund logotip

Urban soil 4 Food

Financerji projekta

Projekt US4F sofinancira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa Urban Innovative Action (UIA), v višini 80%, delež lastnih sredstev Mestne občine Maribor pa znaša 20%.

European Regional Development Fund logotip

Urban soil 4 Food

Partnerji projekta

Projekt URBAN SOIL 4 FOOD združuje 8 partnerjev.

Partnerji projekta so:

 • Mestna občina Maribor
 • Inštitut za inovacije in podjetništvo
 • E-inštitut za celovite razvojne rešitve
 • Aktiviraj se – razvoj socialnih projektov in spodbujanje aktivnega življenjskega združenja
 • Snaga Maribor
 • Inštitut Wcycle- Regionalna razvojna agencija za Podravje-Maribor
 • Deltaplan in
 • Zavod za gradbeništvo Slovenije
pomembno

Izboljšajmo Maribor

Vsak, ki živi, dela ali se izobražuje v tem mestu, lahko prispeva, da bo Maribor boljši. Radi bi slišali kaj vas zanima, kaj predlagate oziroma kaj vas moti v Mestni občini Maribor.

Vabljeni k oddaji pobude.

Ekipa Izboljšajmo Maribor

Izboljšajmo Maribor
pomembno

Čuj, sodeluj!

Odločate vi! Sodelujte pri razvoju Mestne občine Maribor in bodite del napredka.

Participativni proračun

Potrebujete pomoč?

Sporočilo je bilo poslano

  Ste fizična ali pravna oseba?

  Naprej

  Prošnja za razgovor

  Sporočilo je bilo poslano