Pomoč poplavljenim območjem Srbije ter Bosne in Hercegovine
vodoravna delilna črta

 

Danes zjutraj se je župan MOM dr. Andrej Fištravec sestal s poveljnikom Civilne zaščite mesta Maribor Andrejem Verličem, vodjo Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mestne občine Maribor Slobodanom Stojanovičem in z mariborskim sekretarjem Rdečega križa Slovenije Alojzom Kovačičem. Govorili so o pomoči Srbiji ter Bosni in Hercegovini, ki jih je minuli konec tedna prizadelo močno deževje. Zaradi slednjega je namreč prišlo do poplav, ki so prizadele veliko ljudi in terjajo našo pomoč.

 

 

Sekretar Rdečega križa je povedal, da je Rdeči križ Slovenije od petka v stiku s kolegi iz RK Srbije in RK Bosne in Hercegovine, ki opozarjajo, da so potrebe po pomoči v obeh državah naslednje:

 

 

-       spalne vreče,

 

 

-       zložljive postelje,

 

 

-       posteljnina,

 

 

-       ležalne podloge,

 

 

-       dežna oblačila,

 

 

-       gumijasti škornji,

 

 

-       plenice,

 

 

-       ustekleničena voda,

 

 

-       konzervirana hrana,

 

 

-       žepne svetilke in

 

 

-       deke.

 

 

Pri koordinaciji zbiranja materialne pomoči velja upoštevati naslednje napotke, saj mora Rdeči križ Slovenije pri pošiljanju mednarodne humanitarne pomoči upoštevati naslednja pravila:

 

 

-       Pošiljatelj pomoči je Reči križ Slovenije.

 

 

-       Prejemnik pomoči je Rdeči križ države, v kateri je prišlo do nesreče, ki tudi zagotovi pomoč ogroženim prebivalcem.

 

 

-       Materialna humanitarna pomoč mora biti natančno popisana, kar pomeni: kaj vsebuje, količina, teža.

 

 

-       Rok trajanja uporabnosti mora biti najmanj pol leta pred datumom poteka.

 

 

-       Rdeči križ Slovenije pripravi dokumentacijo, na osnovi katere je na mejnem prehodu humanitarna pomoč oproščena carinskih dajatev.

 

 

Rdeči križ Slovenije ima odprt tudi račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za prizadete družine in posameznike.

-    Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

 

-    TRR: SI56 0310-0111-1122-296

 

-    SWIFT: SKBASI2X

 

-    Koda namena: CHAR

 

-    Sklic za Bosno: 00 937057

 

-    Sklic za Srbijo; 00 937058

 

-    BIC banke: SKBASI2X,

 

-    Koda namena: CHAR.

 

 

 

Odprt račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za Kraljevo  je

 

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Maribor, Ulica pariške komune 13, 2000 Maribor

 

TRR: SI 560451 5000 0397 432 sklic na številko 00 50752 »poplave 2014«

 

 

 Minuli konec tedna je svoje moči pri zbiranju pomoči združilo mnogo Slovencev. V kolikor ne vedo, kako zbrane stvari dostaviti oziroma imajo potrebo po organizaciji prevoza, jih vljudno prosimo, da stopijo v stik z regijsko izpostavo Uprave za zaščito in reševanje oziroma pokličejo na telefonsko številko 112.  

 

 

Župan MOM dr. Andrej Fištravec je v stalnem kontaktu z županom pobratenega mesta Kraljevo gospodom Dragom Jovanovićem. Z njim usklajuje, kako koordinirano zagotoviti nujno pomoč, ki jo bo kot humanitarno mednarodno aktivnost organizirala in koordinirala Mestna občina Maribor neposredno pobrateni in prizadeti občini Kraljevo. Prav zato bo v četrtek župan MOM dr. Andrej Fištravec poslal v Kraljevo gospoda Verliča in gospoda Stojanoviča, kjer se bosta seznanila s posledicami poplav, ugotovila in se dogovorila, kako bi Mestna občina Maribor najprimerneje neposredno pomagala pobrateni občini.

 

 

 

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta