Mesto Maribor prejemnik nagrade "Naj kolesarska občina 2013"
vodoravna delilna črta

 

Mestna občina Maribor je v sredo, dne 16. oktobra 2013, po odločitvi strokovne komisije, prejela nagrado »Naj kolesarska občina 2013«, ki jo je podelil Regionalni center za okolje v okviru mednarodne konference Cycling CEE-Cities. Maribor si je nagrado prislužil zaradi uravnoteženega razvoja kolesarskega sistema na vseh področjih in sodelovanja mestnih oblasti z organiziranimi urbanimi kolesarji. V skladu s trendi razvitejših evropskih mest, ki namenjajo veliko pozornost razvoju trajnostne mobilnosti, sta v okviru evropskih projektov TRAMOB in City Network Gradec-Maribor, že bili oblikovani Celostna prometna strategija mesta in Mestna kolesarska strategija, kmalu pa bo odprl vrata tudi Mobilnostni center v  Mariboru, ki tako kot omenjena dokumenta, sodi med podporno okolje za promocijo in spodbujanje zdravih alternativ prevoza.  

 

 

Prav sodelovanje mariborske mestne uprave z različnimi organizacijami, predvsem Mariborsko kolesarsko mrežo, je bilo poglavitnega pomena pri identifikaciji in posledičnem odpravljanju nevarnih mest, kot tudi na področju razvoja storitev za kolesarje, je bilo izpostavljeno na konferenci, ki je potekala v Ljubljani in na kateri je sodelovalo 130 predstavnikov iz 15 držav.

 

 

Maribor je zmagal v konkurenci šestih slovenskih občin, sledita pa mu Murska Sobota in Velenje, ki sta po mnenju strokovne komisije veliko postorili predvsem na področju strateškega načrtovanja in sodelovanja na evropskih projektih, kar se postopno kaže tudi v izboljšani infrastrukturi in storitvah. V regionalnem centru za okolje so prepričani, da tovrstna tekmovanja spodbujajo tako občine kot uporabnike koles k razvoju boljših storitev, ob tem pa promovirajo kolesarjenje kot trajnostno in zdravo obliko prevoza.

 

 

Strokovna komisija je sicer v občinah ugotavljala predvsem stanje na področju razvoja kolesarstva pri čemer se je osredotočila na razvoj infrastrukture in njeno vzdrževanje, na promocijo kolesarjenja kot načina vsakdanjega prevoza in na razvejanost rekreacijsko-turističnih kolesarskih poti. Na razpis so se prijavile še občine Kočevje, Koper in Radovljica.

 

 


vodoravna delilna črta