Vabilo na prikaz športov za invalide / 15.5.2013 ob 10.00
vodoravna delilna črta


V sredo, 15. maja 2013, med 10. in 15. uro v Dvorani Tabor, Maribor.
 
 
Šport je za invalide izredno pomemben. Marsikomu pomaga prebroditi tiste prve trenutke obupa, ko se sooča s svojo nesrečo ali boleznijo. Šport je pot iz osamljenosti, je način ohranjanja zdravja in splošne psihofizične kondicije ter zelo dober način socialne vključenosti.
 
Svet invalidov Mestne občine Maribor v sodelovanju z invalidskimi društvi v okviru Športne pomladi že drugo leto zapored organizira prikaz športov za invalide. Le-ti so prilagojeni zmožnostim invalidov in za njih pomenijo korak več do enakih možnosti na pomembnem področju družbenega življenja. S tem prikazom želimo pomagati razširjati zavest o pomenu športa in opozarjati, da si vsak človek zasluži enake možnosti. Prireditev bo potekala v sredo, 15. maja 2013, med 10. in 15. uro v Dvorani Tabor.

PROGRAM:
10.00–15.00 – prikaz športov:
-    Boccia - balinanje za gibalno ovirane osebe (SONČEK – mariborsko društvo za cerebralno paralizo)
-    Curling na vozičku – simulacija v dvorani (Curling Zalog)
-    Šah za slepe (Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor)
-    Človek ne jezi se za slepe – igra se na leseni plošči, na kateri so polja obarvana in vdolbljena. Figurice so štirih različnih barv in oblik, kocka je označena z izbočenimi pikami ali vdolbinami (Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor)
-    Kartanje za slepe - karte so navadne, a označene z brajico - pisavo za slepe (Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor)
-    Potapljanje paraplegikov – predstavitev Damjan Peklar, potapljač in inštruktor potapljanja  
-    Namizni tenis na vozičku (Društvo paraplegikov severne Štajerske)
-    Kolesarstvo – predstavniki Zveze za šport invalidov iz Ljubljane se bodo predstavili s triciklom, ročnim kolesom in tekaškim vozičkom
 
10.00–15.00 – na stojnicah pred dvorano bo potekalo merjenje krvnega pritiska; na ogled bodo aparati za merjenje sladkorja, krvnega pritiska; svetovanje o pedikuri za diabetike in invalide; kreme za športnike, diabetike in paraplegike; degustacija palačink, pečenih na zdrav način.
 
12.00–13.00 – aktivni odmor s predavanjem Minke Zupanc, strokovne sodelavke VPD Bled na temo »Kaj vse je pomembno za naše zdravje«.
 
Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite v sredo, 15. maja 2013, med 10. in 15. uro v Dvorani Tabor in se tudi sami preizkusite v športih za invalide. Člani invalidskih društev so v prikaz vložili veliko prostovoljnega dela in časa, zato vas vabijo, da se odzovete v čim večjem številu.


vodoravna delilna črta