Francoski arhitekti so si ogledali Vetrinjski dvor v Mariboru
vodoravna delilna črta

 

V okviru arhitekturnega potovanja po Sloveniji »Jože Plečnik in nova generacija«, ki poteka v organizaciji združenja francoskih arhitektov, so si francoski arhitekti ogledali tudi Vetrinjski dvor v Mariboru. Ob tej priložnosti jih je pozdravil tudi mestni svetnik Rok Peče, ki v času bolniške odsotnosti  nadomešča župana dr. Andreja Fištravca.

 

Mestna občina Maribor je v središču starega mestnega jedra obnovila zgodovinsko kulturno zaščiten objekt Vetrinjski dvor (imenovan tudi Naskov dvorec). Gre za stavbo iz začetka 13. stoletja, ki se na vzhodnem delu naslanja na staro mestno obzidje. Osrednja stavba in kapela sta bili zgrajeni v 14. stoletju, kasneje je bil dvorec večkrat prezidan. Današnji videz objekta izhaja iz 18. stoletja.
 
Pred obnovo je bila stavba Vetrinjski dvor v zelo slabem stanju, saj so bili v njem uporabni le trije poslovni prostori v pritličju, nadstropje je bilo prazno zaradi nevarnosti porušitve. Mestna občina Maribor je pričela s projektom obnove dvorca v letu 2007, v času priprav na projekt Evropska prestolnica kulture 2012. Za projekt so bila pridobljena tudi evropska sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
 
O odličnosti obnove govori objekt sam, ki je postal turistična znamenitost mesta, v katerem se odvijajo kulturne dejavnosti. V letu 2012 je bil sedež zavoda za organizacijo projekta Evropska prestolnica kulture 2012. O celovitosti in odličnosti izvedbe projekta obnove kulturnega spomenika ter o spoštovanju umetniških in kulturnih vrednot pričajo tudi nominacije in strokovne nagrade iz področja arhitekture in varovanja kulturne dediščine: odgovorna arhitekta obnove Vetrinjskega dvora Maruša Zorec in Matjaž Bolčina sta prejela prvo nagrado za arhitekturo Piranesi 2010 in Plečnikovo medaljo 2011.
 


vodoravna delilna črta