Festival prostovoljstva v Mariboru 2013 / 17.-24.5.2013
vodoravna delilna črta

Maribor se s »Festivalom prostovoljstva v Mariboru 2013« tudi v letošnjem letu pridružuje vseslovenskemu Festivalu prostovoljstva, ki že vrsto let poteka po različnih slovenskih krajih in ga na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Osrednjo prireditev v Ljubljani, ki bo potekala v četrtek, 23. 5. 2013, pripravlja Slovenska filantropija.
 
V letošnjem letu festival poteka pod sloganom: Prostovoljci-nosilci sprememb.
 
Festival v Mariboru, ki bo letos potekal med 17. in 24. 5. 2013, organizira mreža lokalnih prostovoljskih organizacij »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira Mladinski-informacijsko svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže.
 
Namen festivala in vseh sodelujočih prostovoljcev, mentorjev in organizacij na »Festivalu prostovoljstva v Mariboru 2013« je poudarjati, da ima prostovoljstvo velik pomen za našo skupnost, saj pripomore k višji kakovosti življenja; zagovarja interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni na družbeni rob ali iz družbe izključeni ter je ena od osnovnih poti odzivanja civilne družbe na potrebe v njej. Hkrati pa prostovoljstvo ustvarja razmere za angažirano in artikulirano civilno družbo.
 
PROGRAM FESTIVALA
 
Usposabljanje za prostovoljce “Vodenje skupine in skupinska dinamika”
/ petek, 17. 5. 2013, in sobota, 18. 5. 2013 / 9:00 – 16:00 / MISC INFOPEKA /
 
Udeleženci bodo na usposabljanju spoznali in se poglobili v skupinsko dinamiko, spoznali bodo faze razvoja skupine, vloge posameznikov v skupinah, še posebej vodje, različne tehnike spodbujanja konstruktivne skupinske dinamike, pridobili bodo komunikacijske veščine in spretnosti dela s skupino in izmenjali primere dobrih praks pri vodenju skupin.
 
Dvodnevno brezplačno usposabljanje bosta izvedla Tjaša Arko in Jaka Kovač iz Slovenske filantropije, namenjeno pa je prostovoljcem, starim med 15 in 30 let, ki bodo v bližnji prihodnosti vodili skupine na delavnicah, letovanjih, taborih, treningih, izmenjavah...
 
Več informacij tjasa.arko@filantropija.org. V sodelovanju s Slovensko filantropijo.
 
 
Delavnica aktivnega državljanstva za učitelje/ice, aktiviste/ke in prostovoljce/ke "Stopi korak naprej"
/ ponedeljek, 20. 5. 2013 / 13:30 – 15:00 / MISC INFOPEKA /
 
Na brezplačni delavnici si boste pobližje ogledali razvijanje ključnih kompetenc aktivnega državljanstva, problemsko učenje, participativno doživljajsko metodiko, motivacijska orodja za aktiviranje učencev...
 
Sodelovanje v delavnici nam bo odkrilo, kako uspešno vključevati in vsakodnevno uporabljati vse našteto pri delu z mladimi in odraslimi, v formalnem ali neformalnem učnem okolju (šole, nevladne organizacije...), s pomočjo uporabnih orodij, kot sta KOMPAS ali VOICE.
 
Delavnico bo vodila Elena Begant, učiteljica svetnica in dolgoletna mednarodna strokovnjakinja za učenje človekovih pravic, redna sodelavka pri Svetu Evrope (program EDC/HRE), OVSE/ODIHR, FRA in EIP iz Centra za državljansko vzgojo.
 
Rok prijave je 17. 5. 2013 na infopeka@infopeka.org. V sodelovanju s Centrom za državljansko vzgojo.
 
 
Debata "Prostovoljstvo in dobrodelnost dolgoročno ne rešujeta sistemskih težav ampak samo gasita trenutne aktualne situacije”
/ torek, 21. 5. 2013 / 14:00 / Amfiteater 2. gimnazije Maribor /
 
Debato "Prostovoljstvo in dobrodelnost dolgoročno ne rešujeta sistemskih težav ampak samo gasita trenutne aktualne situacije” bodo izvedli dijaki debatnega kluba 2. gimnazije Maribor.
 
Vabljeni vsi, ki vas zanima, kaj menijo mladi o prostovoljstvu. V sodelovanju z 2. gimnazijo Maribor.
 
 
Informativno družaben dogodek »Prostovoljsko mesto«
/ sreda, 22. 5. 2013 / 12:00 – 17:00 / Grajski trg in Slovenska ulica
/ v primeru dežja / petek, 24. 5. 2013 / 12:00 – 17:00 / Grajski trg in Slovenska ulica
 
»Prostovoljsko mesto«, osrednja prireditev festivala, predstavlja mesto solidarnosti, sočutja, strpnosti, potrpežljivosti…, mesto, kjer smo pripravljeni prisluhniti drug drugemu, pokazati dobro voljo, uporabiti svojo iznajdljivost, ustvarjalnost in kritičnost v dobrobit sočloveka in skupnosti.
 
Mimoidočim bomo prostovoljci in organizacije, ki v naši lokalni skupnosti razvijamo in izvajamo programe prostovoljskega dela, osebno predstavili programe in projekte, prostovoljske aktivnosti in dosežke in jih povabili, da se skupaj z nami podajo skozi interaktivne igre in se preizkusijo ali imajo v sebi tiste kvalitete in značilnosti, ki odlikujejo prostovoljce.
 
Obišči nas v mestu, kjer bi vsakdo zlahka živel! V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor.
 
 
PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): Maldivi in Šrilanka
/ četrtek, 23. 5. 2013 / 19:00 / Galeriji na Koroški 18 /
 
Alma Nuhić je oktobra lanskega leta odpotovala na Maldive v veri, da bo 6 mesecev kot ekologinja opravljala prostovoljno delo na lokalni biološki postaji. Doživela pa je vse prej kot to.
Kaj storiti, ko spoznaš, da je projekt, na katerega si se prijavil, zgolj fiktiven? Kaj storiti, ko ti odtujijo potni list in sredi noči v naglici zapuščaš otok?
Vseeno pravi, da ji je izkušnja, predvsem zaradi dobrih ljudi, ostala v pozitivni luči. Kasneje je pristala na Šri Lanki, kjer so jo pričakale nove zgodbe…
 
Cikel PEKARNA POTOPISOV, ki predstavljajo prvi korak v svet rušenja individualnih predsodkov kot tudi družbenih stereotipov, hkrati pa s koristnimi informacijami spodbujajo mobilnost na naslednjem nivoju – ko potovanje dobi pomen in ko z njega prineseš več kot le porjavelo kožo, pripravljajo prostovoljci MISC INFOPEKA.
 
 
ORGANIZACIJA FESTIVALA
 
Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, Maribor, www.infopeka.org , www.prostovoljstvo-mb.si
 


vodoravna delilna črta