S pomočjo prostovoljcev čistili Mariborski otok
vodoravna delilna črta

                

 

Ob svetovnem dnevu voda je 50 prostovoljcev čistilo Mariborski otok, ki so ga prizadele novembrske poplave.
 
V organizaciji Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave (MUVOON) ter Zavoda za varstvo narave OE Maribor (ZRSVN) je na svetovni dan voda, 22. marca 2013, potekala čistilna akcija na Mariborskem otoku. Novembrske poplave 2012 so namreč na otok prinesle odpadke, ki v naravno okolje ne sodijo. Ljudem so neprijetne na pogled, živim bitjem pa nevarne, saj jih zamenjajo za hrano, se lahko v njih zapletejo in na ta način poškodujejo.
 Območje Mariborskega otoka je po lokalnem predpisu naravna znamenitost, poleg tega tudi naravna vrednota državnega pomena, ekološko pomembno območje in območje Natura 2000, sodi pa tudi v najožje vodovarstveno območje.
 
V čistilni akciji je sodelovalo okoli 50 prostovoljcev - člani lokalnih društev (Ribiške družine Maribor, Gobarskega društva Lisička, Lovske družine Kamnica, Lovske družine Malečnik – Košaki), zaposleni na MUVOON in ZRSVN ter drugi posamezniki. Poleg njih pa je na pomoč priskočilo še 15 otrok iz OŠ Kamnica, ki imajo otok za svoje igrišče.
 
Zbrani so otok temeljito prečesali in v dveh urah zbrali 460 kg oz. 4 m3 odpadkov. Poleg tega pa še precej kosov obdelanega lesa, ki so bili naplavljeni. Podjetje Snaga je priskrbelo za delo potrebne rokavice in vrečke ter poskrbelo za odvoz odpadkov. Organizatorja čistilne akcije se vsem sodelujočim zahvaljujeta za pomoč.

 


vodoravna delilna črta