Glazerjev nagrajenec za življenjsko delo je dramski igralec Vlado Novak
vodoravna delilna črta


Ob 120. obletnici rojstva slovenskega pesnika Janka Glazerja je potekala slavnostna podelitev Glazerjevih nagrad, priznanj Mestne občine Maribor na področju kulture. Glazerjev nagrajenec za življenjsko delo je dramski igralec Vlado Novak, Glazerjeve listine pa so prejeli pesnica Lidija Gačnik Gombač, umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan in akademski slikar Jože Šubic.
 
V Lutkovnem gledališču Maribor je nocoj potekala slavnostna podelitev Glazerjevih nagrad, priznanj Mestne občine Maribor za življenjsko delo ali za posamične vrhunske dosežke na področju kulture. Glazerjeve nagrade so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru, letos pa obeležujemo 120. obletnico njegovega rojstva.
 
Vsako leto se podeljuje Glazerjeva nagrada za življenjsko delo ter največ tri Glazerjeve listine za pomembne dosežke v krajšem časovnem obdobju. Na letošnji razpis za Glazerjevo nagrado in Glazerjeve listine je prispelo kar 37 predlogov z 22 predlaganimi kandidati, od tega 15 kandidatov za Glazerjevo listino in 7 kandidatov za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Strokovne komisije so opravile izbor ter Odboru za podelitev Glazerjevih nagrad posredovale v odločanje več predlogov. Glazerjevo nagrado za življenjsko delo v letu 2013 je prejel dramski igralec Vlado Novak, Glazerjeve listine pa pesnica Lidija Gačnik Gombač, umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan in akademski slikar Jože Šubic.
 
Drago Novak je dolgoletno 40-letno igralsko kariero pričel v Drami SNG Maribor leta 1972 s prvo vlogo v poklicnem gledališču – Cosmo de Medici v Brechtovem Galileju. V mariborskem in drugih slovenskih gledališčih je doslej ustvaril preko 100 dramskih vlog, večinoma nosilnih, na filmu in televiziji pa preko 40. V svojem dolgoletnem gledališkem, filmskem in televizijskem delu je prejel številne nagrade, med drugim šest Borštnikovih nagrad za dramske vloge, nagrado Prešernovega sklada in Glazerjevo listino. Gospod Novak se je ob prevzemu nagrade zahvalil družini in sodelavcem, od katerih se je učil in s katerimi dela, ob koncu pa je izrazil zahvalo tudi mestu Maribor: »Hvala Mariborčankam in Mariborčanom, ki so mi s to stalno prisrčno naklonjenostjo do mojega dela pokazali in mi zmeraj znova kažejo, da moje delo tudi cenijo.«
 
Prejemniki Glazerjevih listin so z vrhunskimi dosežki na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih prepričali člane Odbora za podelitev Glazerjevih nagrad. Pesnica, publicistka in avtorica knjig za otroke Lidija Gačnik Gombač je z zbirko Pokrajina vrtnic pomembno prispevala k mariborskemu in slovenskemu literarnemu zemljevidu. Umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan je v sorazmerno kratkem času od prevzema vodenja osrednjega nacionalnega festivala gledališke umetnosti razvila in vzpostavila evropsko relevanten gledališki festival, ki vzpostavlja konceptualno izčiščen prostor gledališke ustvarjalnosti v Sloveniji in širšem mednarodnem prostoru. Umetniška pot akademskega slikarja Jožeta Šubica sega od postmodernega slikarstva nove podobe do družbeno občutljivih umetniških intervencij v javnih prostorih. Glazerjevo listino je prejel za svoje tri projekte Devet postaj tvojega okusa, Hiša vzhajajočega sonca in Kdo tukaj drži vodo?.
 
Ob svetovnem dnevu lutk, 21. marcu, je podelitev Glazerjevih nagrad popestrila igriva in iskrena lutkovna pravljica Vitez železnega srca z zgodbo o vitezu in princesi. Slavnostna govornica na podelitvi nagrad je bila mlada režiserka Nika Bezeljak, ki je kritično ocenila odnos do kulture in umetnosti ter položaj kulturnika v današnji družbi. »Potreba po ekspresiji je umetnikova nuja. Le-ta nima dosti opravit s pogoji za delo in povpraševanjem na trgu, med publiko. Vendar gre eno z drugim, z roko v roki. Zato ustvarjalci potrebujemo misleče, ozaveščene in strastne ljudi, ki jih naše početje zanima, se jih dotakne in takšne ljudi, ki nam omogočajo pogoje za delo. Ker najboljši umetnik ni lačen umetnik, ampak je najboljši umetnik iskren in neposreden. Revščina pa ni pogoj za iskrenost,« je izpostavila Nika Bezeljak.

Več fotografij s slovesne podelitve Glazerjevih nagrad si lahko ogledate v fotogaleriji.


vodoravna delilna črta
Priloge
sponka
vodoravna delilna črta
vodoravna delilna črta
ikona datoteke word  Glazerjevi nagrajenci v letu 2013 - utemeljitev
vodoravna delilna črta