Vabilo na prostovoljno čistilno akcijo Mariborskega otoka / 22.3.2013 ob 16.00
vodoravna delilna črtaNA MARIBORSKEM OTOKU NE BOMO LOVILI KAČ, POBIRALI BOMO SMETI
 
V petek, 22. marca 2013, bomo očistili Mariborski otok. Organizatorja sta Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave in Zavod RS za varstvo narave. Med lanskimi novembrskimi poplavami je naplavilo večjo količino odpadkov, ki so za ljudi neprijetni na pogled, za vsa druga živa bitja pa nevarni. Zamenjajo jih namreč za hrano, se vanje zapletajo in se na ta način lahko poškodujejo. Odpadki prekrivajo življenjske prostore rastlinskih in živalskih vrst.
 
Foto: Samo JenčičLansko jesen je Drava močno poplavljala in takrat naplavila plastične ter kovinske odpadke, gume, različne embalaže in konstrukcije, žagan les skupaj z žeblji in okovjem… Nekatere naplavine so naravnega izvora in lahko stalnim prebivalcem otoka predstavljajo zatočišče, hrano, celo življenjski prostor, druge pa predstavljajo motnjo oz. nevarnost za njih.
 
Ta mesec, natančneje 22. marca, obeležujemo Svetovni dan voda in prav na ta dan bomo na prostovoljni akciji odstranjevali odpadke. Naš namen je, da Mariborski otok, ki je naravna vrednota in zavarovano območje ter območje Natura 2000, s pomočjo prostovoljcev očistimo. Na otoku se bomo razporedili »v strelce« in prečesali otok. Smeti bomo pobirali v vreče in jih po končani akciji odložili na levem bregu Drave. Večje smeti bomo odložili na kupe ob obodni poti po otoku, le-te pa bo odstranil upravljavec otoka. Za udeležbo na akciji je priporočena oprema: delovne rokavice, močna obutev (pohodni čevlji, škornji), primerna obleka za prebijanje skozi grmovje, morda žepni nož kot pomagalo pri odstranjevanju polivinila z vej in grmovja.
 
Na otoku se je prebudila tudi prva spomladanska vegetacija. Naša pozornost bo veljala tudi njej, saj lahko prav tako čvrsto in učinkovito stojimo in stopamo na primer ob zvončkih, namesto po njih. Pri svojem delu bomo uporabljali predvsem uhojene poti in jih zapuščali samo, kadar bo res potrebno. S prvim marcem pa se je začela tudi sezona gnezditve ptic. Zaradi letošnjega vremena gnezditev še ni v polnem teku, vseeno pa bomo pri svojem delu pozorni in obzirni, izogibali se bomo morebitnim gnezdom. Z vsemi opisanimi preventivnimi ukrepi ocenjujemo, da enkratna obzirna čistilna akcija ne bo imela negativnega vpliva na stalne prebivalce Mariborskega otoka.
 
Zbor prostovoljcev je v petek, 22. marca 2013, ob 16. uri na parkirišču pred otokom. Akcija bo trajala predvidoma dve uri, s podjetjem Snaga d.o.o. pa smo dogovorjeni, da priskrbijo vreče in rokavice ter odpeljejo zbrane odpadke. Samo Jenčič iz območne enote Maribor, Zavoda RS za varstvo narave, bo pred akcijo in med njo dajal napotke in pojasnila, kako se akcijo izvede v naravovarstvenem duhu in zakaj je sama akcija tako pomembna.
 
Povabljeni vsi ljubitelji narave in znanja o njej!


vodoravna delilna črta