Spoznavanje Maribora skozi oči nadvojvode Janeza / 16.3.2013 ob 10.00
vodoravna delilna črta


Tematsko vodenje po Mariboru navdušuje tudi Mariborčane

V soboto, 16. marca 2013, s pričetkom ob 10.00 uri, se obeta priložnost izkusiti prav posebno vodenje po Mariboru z zanimivimi zgodovinskimi osebami. Obiskovalci si bodo ogledali najstarejše kulturne znamenitosti mesta skozi oči nadvojvode Janeza in se družili z generalom Maistrom, Antonom Martinom Slomškom, grajsko gospodično Khisli, mestno gospo Bijermajer, židinjo Marpurg, gospo Tugomer, vinsko kraljico Krienhuber, s splavarjem Janezom, pekarico Scherbaum, sestro Mirjam ter z glasbenico, mestno pravnico in voditeljico Nino. Brezplačno tematsko vodenje v slovenskem jeziku se bo pričelo pred Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor. Uro in pol trajajoč ogled mesta bodo izvedli dijaki te šole, v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje pa ga načrtujejo ponujati v različnih jezikih tudi v prihodnje.
 
Vodenje bo navdušilo tiste, ki želijo spoznati Maribor in njegove znamenitosti na neklasičen način. Mesto bo predstavljeno skozi oči zgodovinskih oseb, ki potujejo skozi časovni stroj. V zgodovinske osebe oblečeni vodniki bodo pripovedovali zgodbe z duhovitimi vložki. Tako bo na primer general Rudolf Maister obiskovalce vodil po Maistrovem trgu in jim predstavil svoje življenje. Nato bo potoval skozi časovni stroj, in … pripovedoval o trgu v današnjem času.
 
Dijaki tretjega letnika so tovrstno vodenje pretekli vikend ob navdušenju udeležencev premierno že izvedli, v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje pa ga načrtujejo tudi v prihodnje. Zavod podpira prizadevanja dijakov in vzpostavlja partnerstvo z njimi, tako zaradi njihovega pomembnega prispevka k ponudbi turističnih tematskih vodenj Zavoda, kakor tudi večanja povezanosti mladih z zgodovino in aktualno sedanjostjo mesta. S tako okrepljeno lastno identiteto lahko mladi lažje, bolje in prijazneje predstavljajo mesto tudi obiskovalcem – pa naj si bo v vlogi turističnega vodnika ali zgolj prebivalca mesta. Vodenja bodo v prihodnje na voljo predvidoma ob vikendih in četrtkovih dopoldnevih v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku.

Dodatne informacije: TIC Maribor, tel. 02 234 66 11, www.maribor-pohorje.si.


vodoravna delilna črta