34. tradicionalna rez Stare trte na Lentu
vodoravna delilna črta

 

Danes je pred Hišo Stare trte potekala že 34. tradicionalna rez Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu. Na prireditvi sta zbrane pozdravila gospodar Stare trte, podžupan Mestne občine Maribor v funkciji župana Milan Mikl in mestni viničar ter skrbnik Stare trte Stanislav Kocutar.
V programu so sodelovali plesalke in plesalci Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora, Štajerska pihalna godba in harmonikar iz Škocjana. Navzoči sta bili tudi nova slovenska vinska kraljica Neža Pavlič in mariborska kraljica Mojca Kren, prav tako so se na stojnicah predstavili in ponujali dobrote člani turističnih društev in vinogradniki.
 
Trto sta obrezala in cepiče skupaj s kraljicama uradno tudi podelila podžupan Milan Mikl in mestni viničar Stanislav Kocutar občinam Sv. Andraž (St. Andrä) iz Avstrije, Rotselaar iz Belgije, Chicov iz Slovaške, Majšperk, Šempeter – Vrtojba, Škocjan in Štore.
 
Obrezovanje Stare trte je najpomembnejše strokovno opravilo, saj sta od tega odvisna rast in pridelek. Stara trta je najbolj prepoznavna etnografska znamenitost Maribora in predvsem pomembna naravna in kulturna dediščina. Stara trta je kot najstarejša žlahtna vinska trta na svetu tudi vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, je tudi kraljica vseh vinskih trt.
 
Več slik si lahko ogledate v fotogaleriji.


vodoravna delilna črta