Testiranje o prisotnosti celiakije tudi v Murski Soboti
vodoravna delilna črta

    

V okviru projekta LQ-CELIAC, katerega vodilni partner je Mestna občina Maribor, so v začetku tedna na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota izvedli tretji sklop raziskave o pogostosti celiakije med mladostniki v severovzhodni Sloveniji, ki so jo poimenovali »Kapljica krvi«. Med 350 testiranimi dijaki so v nadaljnjo obravnavo usmerili 7 dijakov.
 
Foto: Anita KirbišDijaki in učitelji Srednje zdravstvene šole Murska Sobota so imeli v preteklih dneh priložnost, da se podrobneje seznanijo s celiakijo in pomenom brezglutenske diete. S to boleznijo se bodo kot bodoči zdravstveni delavci pogosto srečevali v svojem poklicnem življenju, zato bodo izvedena predavanja o celiakiji in njenih značilnostih vplivala na visok nivo osveščenosti o bolezni, hkrati pa bo raziskava morebitnim novoodkritim bolnikom s celiakijo omogočila ustrezno zdravljenje in bo s tem pomembno vplivala na izboljšano kvaliteto njihovega življenja. Cilj raziskave je namreč s pomočjo hitrih testov postaviti sum na celiakijo pri dijakih, pri katerih ta bolezen do sedaj ni bila prepoznana, ker je potekala tiho ali le z manjšimi težavami.
 
Na šoli, ki šteje 500 dijakov, so s hitrimi testi testirali 350 dijakov. Testiranje poteka podobno kot pri sladkorni bolezni, kjer iz konice prsta odvzamejo nekaj kapljic krvi, ki jo nato analizirajo in ugotavljajo prisotnost oz. odsotnost protiteles. Doslej so v nadaljnjo obravnavo na Kliniko za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru usmerili vse dijake, pri katerih obstaja možnost prisotnosti celiakije.
 
V raziskavi »Kapljica krvi« so doslej sodelovale Srednja prometna šola v Mariboru, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci ter Srednja zdravstvena šola Murska Sobota, skupno pa so zdravstveni delavci v okviru projekta LQ-CELIAC testirali že okoli 700 dijakov. Do konca leta bo v okviru serije izobraževalnih aktivnosti izvedenih 1000 hitrih testov za celiakijo, rezultate raziskave, ki jo je odobrila Republiška komisija za medicinsko etiko, pa bodo partnerji z obeh strani meje predstavili ob koncu triletnega projekta LQ-CELIAC sredi leta 2014.
 
 
Kaj je celiakija?
Celiakija je kronična vnetna bolezen predvsem tankega črevesa, ki okvari črevesno sluznico. Pri genetsko dovzetnih osebah to vnetje povzročijo proteini nekaterih žit, ki jih skupno imenujemo gluten. Nediagnosticirana ali nezdravljena celiakija lahko povzroči številne neželene učinke na zdravje in kvaliteto življenja obolelih. Bolezen pogosto poteka z neznačilnimi simptomi in znaki, včasih pa ostaja dolgo časa klinično nema in se potrdi šele, ko se pojavijo zapleti bolezni.

   

 


vodoravna delilna črta