34. tradicionalna rez Stare trte / 1.3.2013 ob 11.00
vodoravna delilna črta

 

Rez Stare trte se je razvila v odmevno prireditev, ki na obrežje reke Drave vsako leto privabi številne obiskovalce od blizu in daleč. V petek, 1. marca 2013, bo potekala že 34. tradicionalna rez Stare trte, najstarejše žlahtne vinske trte na svetu. Prireditev z atraktivnim programom se bo pričela ob 11. uri pred Hišo Stare trte v Mariboru.
 
Obrezovanje Stare trte je najpomembnejše strokovno opravilo, saj sta od tega odvisna rast in pridelek. Stara trta je najbolj prepoznavna etnografska znamenitost Maribora in predvsem pomembna naravna in kulturna dediščina. Stara trta je kot najstarejša žlahtna vinska trta na svetu tudi vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, je tudi kraljica vseh vinskih trt. Prireditev je  pomembno protokolarno dejanje, saj ob tej priložnosti Maribor poklanja cepiče izbranim prijateljskim mestom, občinam in državam po svetu. Ob takšnih priložnostih Staro trto in Maribor s svojim obiskom počastijo številne državljanke in državljani od blizu in daleč, meščanke in meščani Maribora, predstavniki vinskih redov in bratovščin, vinske kraljice,  imetniki potomk Stare trte in mnogi mediji.
 
V programu bodo sodelovali plesalke in plesalci Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora, Štajerska pihalna godba in harmonikar iz Škocjana. Navzoči bosta tudi nova slovenska vinska kraljica Neža Pavlič in mariborska kraljica Mojca Kren. Trto bosta obrezala in cepiče skupaj s kraljicama uradno tudi podelila gospodar Stare trte, podžupan Mestne občine Maribor v funkciji župana Milan Mikl in mestni viničar ter skrbnik Stare trte Stanislav Kocutar.
 
Na stojnicah se bodo predstavil in ponujali dobrote člani turističnih društev in vinogradniki.
 
Cepiče bodo prejeli:
  • Občina Sv. Andraž (St. Andrä), Avstrija
  • Občina Rotselaar, Belgija
  • Občina Chicov, Slovaška
  • Občina Majšperk
  • Občina Šempeter – Vrtojba
  • Občina Škocjan
  • Občina Štore.
 


vodoravna delilna črta