Otvoritev razstave relikvij Bude in drugih budističnih mojstrov
vodoravna delilna črta

 

Dragocena zbirka svetih relikvij Bude in drugih budističnih mojstrov, je od danes, 15. februarja do nedelje, 17. februarja na ogled tudi v Mariboru, v hotelu Piramida (kavarna Art). Razstavo, ki potuje po svetu je otvoril direktor Urada za kulturo in mladino, Aleš Novak.
 
Relikvije so razstavljene v steklenih razstavnih vitrinah, katere obdaja zlati kip Bude Maitreje.
Relikvije, ki so bile po kremaciji budističnih mojstrov najdene med pepelom, spominjajo na biserne kristale različnih barv. Budisti verjamejo, da relikvije poosebljajo učiteljeve duhovne kvalitete sočutja in modrosti in jih manifestirajo po svoji smrti kot vir inspiracije za razvijanje teh kvalitet. V prisotnosti relikvij obiskovalci pogosto pričajo o občutenju inspiracije in notranjega miru. Nekatere med njimi navdahnejo misli za svetovni mir in razvoj notranje modrosti, drugi pa občutijo močan učinek relikvij, ki odpre njihovo srce za doživljanje sočutja in ljubeče prijaznosti.
 
Na razstavi sta nekaj besed spregovorila tudi Mirjana Ogrin ter prof. ddr. Matjaž Mulej, program pa je z igranjem na gonge popestrila gospa Lucija Ungar.
Obiskovalci so imeli tudi možnost sodelovanja v obredu blagoslavljanja in prejeti osebni blagoslov. Osebni blagoslov je potekal tako, da so Budove relikvije nežno postavili na vrh glave.
Relikvije bodo na ogled še do nedelje, 17. februarja, med 10. in 19. uro v hotelu Piramida, kavarni Art. Vstopnine ni.
 
Več slik si lahko ogledate v fotogaleriji.


vodoravna delilna črta