RAZSTAVA RELIKVIJ BUDE V MARIBORU, 15. - 17. 2- 2013
vodoravna delilna črta

BUDOVE RELIKVIJE PRVIČ V MARIBORU

Datum: 15., 16. in 17. februar 2013

Čas: Petek, otvoritev razstave ob 17. uri

        Sobota: od 10. do 19. ure

        Nedelja: od 10. do 19. ure

Kraj: Hotel Piramida, kavarna Art, Ulica heroja Šlandra 10, 2000 Maribor

Kontakt: Mirjana Ogrin, E-pošta: relictourslovenia@gmail.com, mobilna številka: 040 573 571

VSTOP BREZPLAČEN!

Dragocena zbirka svetih relikvij Bude in drugih budističnih mojstrov, ki potuje po svetu, bo med 15. in 17. februarjem pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Maribor na ogled tudi v Mariboru.  Razstavljena bo v steklenih razstavnih vitrinah, ki bodo obdajale zlat kip Bude Maitreje. Kot je zapisano v budističnih besedilih bo Maitreja naslednji Buda, ki bo v svet ponesel učenje ljubeče prijaznosti.

Relikvije, ki so bile po kremaciji budističnih mojstrov najdene med pepelom, spominjajo na biserne kristale različnih barv. Budisti verjamejo, da relikvije poosebljajo učiteljeve duhovne kvalitete sočutja in modrosti in jih manifestirajo po svoji smrti kot vir inspiracije za razvijanje teh kvalitet. V prisotnosti relikvij obiskovalci pogosto pričajo o občutenju inspiracije in notranjega miru. Nekatere med njimi navdahnejo misli za svetovni mir in razvoj notranje modrosti, drugi pa občutijo močan učinek relikvij, ki odpre njihovo srce za doživljanje sočutja in ljubeče prijaznosti.

Obiskovalci bodo imeli tudi možnost sodelovanja v obredu blagoslavljanja in prejeti osebni blagoslov. Osebni blagoslov bo potekal na način, da bodo Budove relikvije nežno postavljene na vrh glave.

Na koncu bodo relikvije varno spravljene v 45 metrov visokem bronastem kipu Bude Maitreje, ki bo zgrajen v Bodhgayi v severni Indiji. 

 

 

“Že samo ime ‘Maitri’, to je ljubeča prijaznost. V današnjem svetu resnično potrebujemo spodbujanje Maitreje, Maitri, ljubeče prijaznosti. To je ogromen projekt in že od samega začetka preprosto občudujem tiste, ki sodelujejo v njem, še posebej pokojni Lama Ješe in Lama Zopa Rinpoče, ki sta se z vsem srcem lotila izgradnje tega velikega kipa, in še veliko drugih, ki vlagajo ogromno truda, zares jih občudujem in cenim.”

 Njegova svetost Dalajlama 

 

 

 

 

 

 


vodoravna delilna črta