Program mladinsko informacijsko - svetovalnega centra Infopeka v februarju
vodoravna delilna črta

Soba za ženske: medgeneracijski spol

 
KUD Transformator v sodelovanju z MISC INFOPEKA vabi na delavnico, ki je namenjena samo ženskam, v prvi vrsti pa obravnava ne/enakosti med spoloma in ne/enake porazdelitve moči v družbi. Predstavlja varno sobo za raziskovanje, eksperimentiranje in deljenje osebnih zgodb ter razmislek o tem, kaj pomeni biti ženska. Pri tem bomo kot metodo uporabili tehnike, ki so znane pod imenom gledališče zatiranih ali tudi – gledališče za življenje. Namenjene so ne-igralcem in ne-igralkam, nudijo pa kreativen ter raznolik način, kako se pogovarjati o določeni temi.
 
Delavnica je namenjena ženskam vseh starostnih skupin in bo potekala v petek, 15. 2.2013, od 17:00 do 21:00 in v soboto, 16. 2. 2013, ter nedeljo, 17. 2. 2013, od 11:00 do 16:00 v prostorih MISC INFOPEKA. Delavnica je brezplačna, podprete pa jo lahko s prostovoljnimi prispevki.
 
Delavnico bo vodila diplomirana kulturologinja Barbara Polajnar, ki je aktivna na področju gledališča zatiranih v Sloveniji in tujini ter je svoje znanje pridobivala pri priznanih mednarodnih mentorjih v tehnikah gledališča zatiranih. Barbara je soustanoviteljica in vodja KUD Transformator, ki v Sloveniji deluje po metodi gledališča zatiranih, v društvu pa dela tudi kot režiserka, igralka in mentorica delavnic ter izobraževanj.
 
 
 
Delavnica »Konflikt je darilo«
 
Naj oblečem pajkice in dolgo majico ali raje kratko krilo ? Naj se vstanem iz postelje ali še malo poležim in s tem tvegam, da zamudim na faks ? Zakaj mi starši non-stop težijo ? Zakaj se po prepirih počutim, kot da me je povozil vlak ?
 
Če si postavljaš takšna ali drugačna vprašanja, se udeleži delavnice "Konflikt je darilo«, ki bo v ponedeljek, 18. 2. 2013, ob 16:00 v prostorih MISC INFOPEKA, na kateri iz prve roke lahko izveš: Kaj je dejanski in kaj lažni konflikt ? Zakaj ne maramo konfliktov ? Zakaj se jim tako vztrajno izogibamo ? Zakaj jim je nemogoče ubežati ? Kaj ima reševanje konfliktov skupnega s kaktusi ? Zakaj je potrebna motivacija, za razrešitev konflikta ? In nenazadnje kakšni so praktični načini za reševanje konfliktov ? Pridi v udobnih oblačilih in s svojimi konflikti, da jih skupaj pogledamo, razmigamo in razrešimo.
 
Delavnico bo vodila Adrijana Kos, univ.dipl. pravnica, mediatorka, svetovalka in predavateljica, ki pri svojem delu uporablja načela Teorije izbire po dr. Glasserju.
 
Povej, kaj čutiš! Svet je poln kaktusov, ampak ni potrebno, da sedeš nanj!
 
Delavnica je del projekta »Travne bilke - spodbujamo solidarnost in ustvarjalnost, ki je del programa EPM Maribor 2013.
 
 
 
»Urbaniziraj zase!« - Glasuj za najboljši predlog!
 
Prvi del “sita” je za nami! Izbranih je 10 predlogov urbane opreme za KC Pekarna izmed skoraj 40-tih prejetih, ki so jih posredovali mladi na javni natečaj »Sooblikuj urbano opremo KC Pekarna« v okviru projekta “Urbaniziraj zase!”, ki je del programa Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.
 
Na vrsti je drugi del “sita” -  mladi boste določili, kateri predlog je najboljši! Vabimo te, da si izbrane predloge pogledaš na spletni strani https://www.facebook.com/UrbanizirajZase in izbereš zmagovalca. Glasovanje bo trajalo do 18. 2. 2013. Bodi del žirije in oddaj svoj glas!
 
 
Tematski sprehod »Po Mariborskih dvoriščih«
 
Vabimo te na tematski sprehod »Po Mariborskih dvoriščih«, ki bo v soboto, 23. 2. 2013, ob 15:00. Skupaj z etnologinjo Jernejo Ferlež se bomo sprehodili po notranjih dvoriščih v centru mesta, ki so v preteklosti združevala prebivalce ob delu in prostem času. Tekom časa so postajala vedno bolj zaprta in vedno manj prostor druženja in izmenjevanja informacij. V zadnjem času pa vse bolj odkrivamo njihovo vrednost, tudi kot prostor neformalnih druženj in kulturnih dogodkov. Na sprehodu bomo obiskali številna dvorišča in izvedeli zgodbe njihovih prebivalcev. Zaključili ga bomo v sproščenem vzdušju na enem izmed Živih dvorišč, kjer nam bo ekipa Živih dvorišč predstavila svoj koncept delovanja.   
 
Program pripravljamo v sklopu projekta Stopinje mesta, ki so del Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.
 
 
Okrogla miza »Ulice stičišča mnenj«
 
Vabimo te na okroglo mizo »Ulice stičišča mnenj«, ki bo v torek, 26. 2. 2013, ob 17:00 v prostorih MISC INFOPEKA. Na okrogli mizi Stopinj mesta bomo govorili o uporabi javnih površin za shode, proteste in aktivistične akcije. Skupaj s povabljenimi aktivisti in teoretiki bomo odprli polje diskurza o pomenu participacije v družbenem in političnem življenju, kakšne možnosti imamo mladi, da izražamo svoja stališča in prepričanja. V javnem prostoru, ki ima pri tovrstnih združevanjih ključno vlogo in pomen, smo omejeni z zakoni, katerih upravičenost bomo skupaj premislili. Pogovarjali se bomo tudi o (ne)učinkovitosti tovrstnih akcij in pristopih, ki jih lahko uporabljamo.
 
Program pripravljamo v sklopu projekta Stopinje mesta, ki so del Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.
 
 
Predavanje »Pedagogika zatiranih Paula Freira«
 
MISC INFOPEKA te vabi v četrtek, 28. 2. 2013, ob 18:00 na predavanja“Pedagogika zatiranih Paula Freira” dr. Geralda Faschingederja, direktorja Centra Paula Freira z Dunaja.
 
Pred več kot štiridesetimi leti je brazilski pedagog Paulo Freire napisal knjigo z naslovom “Pedagogika zatiranih”, ki je postala mejnik  kritične pedagogike. Le malokdaj v pedagoškem diskurzu je bilo vprašanje zatiranja tako jasno artikulirano.  Kakšni so Freirevi osnovni koncepti? Kako lahko osvoboditev postane resnična stvar?  In kaj v Freirevem pristopu je še dandanes aktualno za naše delovanje?
 
Družbena gibanja in protesti široko po Evropi nam kažejo, da ljudje več ne želimo biti brez moči, ampak zahtevamo sodelovanje pri odločilnih političnih vprašanjih. Socialna politika, izobraževanje, zdravje in finančna politika so na udaru. Kaj se lahko ta družbena gibanja naučijo iz Freireve dediščine? Katere kritike pedagogike in predvsem konceptov kot so “fleksibilnost”, “tekmovalnost” in “vseživljenjsko učenje” lahko izpeljemo iz Freirevega razmišljanja? Zagotovo je kritična pedagogika tista, ki opolnomočuje in se bori proti fragmentizaciji.
 
Dr. Gerald Faschingeder je raziskovalec na področju razvoja in socialne zgodovine, direktor Centra Paula Freireja iz Dunaja in predavatelj na Oddelku za mednarodni razvoj, Univerza na Dunaju.
 
Predavanju, ki bo potekalo v angleščini, bo sledila diskusija.
 
Predavanje je del projekta “Beremo s teto Roso - knjižnica s čitalnico z družbeno angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanja”, ki je del programa EPM Maribor 2013.
 
 
INFOPEKINA spletna stran Kritična pismenost
 

Vabimo te, da si ogledaš spletno stran Kritična pismenost: www.kriticnapismenost.org, kjer boš našel/a vsebine, ki smo jih pripravili v oporo tistim, ki si prizadevajo pri sebi in drugih razvijati kritičnost v odnosu do informacij, sporočil in tekstov, ki poskušajo usmerjati njihova življenja ali jih mladi ustvarjajo sami. Kritična pismenost je koncept, ki pismenosti, kot referenci za branje in ustvarjanje tekstov, dodaja kritičnost, kot eksplicitno etično in politično dimenzijo


vodoravna delilna črta