Mladi za Maribor, prostovoljska akcija Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 - pomoč pri sanaciji posledic poplav
vodoravna delilna črta


Na poziv Pisarne Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 (EPM Maribor 2013), v sodelovanju s Civilno zaščito ter Vojsko Slovenije, se je v četrtek ob 7:30 uri, pred Mestno občino Maribor zbrala skupina prostovoljcev, ki so sodelovali v akciji Mladi za Maribor.
Namen akcije je bil pomoč pri sanaciji posledic poplav na območju občine Maribor.
Prostovoljci so se odpravili proti poplavljenemu območju ter pomagali posameznikom, predvsem starejšim osebam, pri čiščenju odvečne vode, čiščenju prostorov in predmetov, odvozu kosovnih odpadkov in urejanju okolice.
 
Prebivalci so akcijo in mlade sprejeli z navdušenjem, saj so prostovoljci pomagali opraviti manjša dela, za katera bi sami potrebovali več časa, ki jih zaradi starosti, utrujenosti in drugih faktorjev sami težje opravijo. Prostovoljce je razdejanje, ki so ga za seboj pustile poplave, presunilo, saj nihče ni pričakoval takšnih posledic. Mnenje večine je bilo, da bi moral vsak posameznik pomagati in videti, kako uničujoče so posledice poplav in s svojo participacijo prispevati delček svojega časa in pomagati sokrajanom v stiski.
 
V naslednjih dneh bodo prebivalci prizadetih območij potrebovali oblačila, pohištvo, grelna telesa ..., zato bo tudi Pisarna Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 organizirala akcijo, s katero bodo spodbujali zbiranje predmetov za prizadeta območja.
 
 
Rene Taurer (prostovoljec): »Trenutno stanje po sanaciji določenih objektov oziroma prostorov še je vedno katastrofalno. Takšnega opustošenja še nisem videl, ljudje so bili premraženi, neprespani, ogorčeni, skratka močno prizadeti, saj so v tako kratkem času ostali skoraj brez vsega. V določenih delih poplavljenega območja so ljudje še danes, tretji dan po poplavah črpali vodo iz svojih hiš, stanovanj, kleti,… V hiši v kateri sem jaz in ostali prostovoljci  pomagali pospraviti oz. čistiti ter odnašati stvari, ki jih je namočila voda je ostalo suho oz. voda ni dosegla le drugega nadstropja v hiši, torej treh sob (spalnice in otroške sobe ter sobe z oblačili).«


vodoravna delilna črta