Družabno družboslovje - prvo srečanje jesenskega cikla 2012; gost dr. France Bučar
vodoravna delilna črtaKje: Kulturno Glasbeni Brlog, Vojašniški trg 5, Maribor
Kdaj: 15. oktober 2012 ob 19:00 uri
Gost: dr. France Bučar

 

Pravnik in politik dr. France Bučar bo prvi gost jesenskega cikla pogovorov Družabnega družboslovja v Kulturno Glasbenem Brlogu na Vojašniškem trgu 5 v Mariboru v ponedeljek, 15. oktobra 2012 ob 19. uri, ki ga v produkciji Mladinskega kulturnega centra Maribor in v koprodukciji zavoda Maribor 2012 ter ob podpori Študentske organizacije Univerze v Mariboru avtorsko oblikujeta in vodita dr. Vesna V. Godina in dr. Andrej Fištravec.
 
Dr. France Bučar (rojen 1923. leta v  Bohinjski Bistrici) velja za enega od očetov slovenske ustave. Med II. svetovno vojno bil zaprt tako s strani Italijanov kot Nemcev. Ko je zbežal iz Nemčije, se je pridružil narodno-osvobodilnemu boju. Diplomiral je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani ter dosegel doktorat iz pravnih in družbenih ved ter se izpopolnjeval v ZDA. Bil je predsednik Skupščine Republike Slovenije (1990–1992) in je eden vodilnih osebnosti slovenske osamosvojitvene vojne. Leta 1992 je bil izvoljen v prvi državni zbor RS, poleg tega pa je bil še član Komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb, Odbora za mednarodne odnose in Odbora za obrambo. Poznamo ga tudi kot predsednika Slovenskega panevropskega gibanja.
 
Bil je pravnik v različnih vladnih upravnih službah. Od leta 1964 profesor za javno upravo do leta 1978, ko je bil odstranjen iz univerze po odločitvi CK KPS zaradi "pomanjkanja moralno-političnih kvalitet" - nato deloval kot politični disident in bil leta 1990 izvoljen v prvi neodvisni demokratični parlament Slovenije kot njegov predsednik - v tej funkciji deloval tudi kot predsednik komisije za pripravo nove slovenske  ustave. 

Je avtor vrste knjižnih del s strokovnega področja javne uprave in organizacijskih ved, ter številnih publikacij s političnega področja.
 
Pogovori znotraj jesenskega cikla Družabnega družboslovja bodo potekali vsak ponedeljek ob 19. uri v Kulturno Glasbenem Brlogu na Vojašniškem trgu 5 v Mariboru do 24. decembra 2012.
 
Vljudno vabljeni! Vstopnine ni!


vodoravna delilna črta