Maribor pridobil častni naziv »Maribor – splavarsko mesto«
vodoravna delilna črta


Splavarjenje je v svoji zgodovini močno zaznamovalo Lent, nekoč pristanišče splavov, ki so pripluli iz dravske doline. Podatek, da je v Mariboru pristalo na leto približno 800 šajk in 1800 splavov, potrjuje, da je mesto nekoč živelo s to dejavnostjo.
 
Ob prizadevanjih Mestne občine Maribor in Turističnega društva Maribor je mesto pridobilo častni naziv »Maribor – splavarsko mesto«. Častno priznanje je podelil predsednik Mednarodne splavarske zveze Angel Portet, naziv pa je v imenu Mestne občine Maribor prevzel podžupan mag. Tomaž Kancler.
 
Turistično društvo Maribor je leta 1984 izpeljalo prireditev »Splavarski krst« in od takrat naprej je to etnološko kulturno dediščino društvo razvijalo in izpopolnjevalo do danes. Mednarodna splavarja razstava, ki bo postavljena v septembru v sklopu programov EPK – Ključi mesta, bo s svojo razsežnostjo pokazala Dravo od vodnih transportnih poti v Avstriji, preko Slovenije do Hrvaške. Povezala bo tri države in prikazala zgodovinske gospodarske dejavnosti reke, ki nas povezuje.
 
Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.


vodoravna delilna črta