3. Eko Maraton Maribor - 15. in 16. september 2012
vodoravna delilna črta

 

 

15 in 16. september 2012
 
Letošnji Eko Maraton Maribor, ki bo potekal 15. in 16. septembra, bo že tretja izvedba sedaj že tradicionalnega in prepoznavnega maratona. Prireditev, umeščena v Evropski teden mobilnosti, si je v relativno kratkem času prislužila naziv ene izmed najatraktivnejših dvodnevnih rekreativnih prireditev pri nas.
 
Kolesarji se bodo v soboto podali na trasi dolžine 70 km ali 114 km, medtem ko je nedelja rezervirana za tekače, ki se bodo lahko preizkusili na trasah dolžine 10 km in 21 km. Letošnjo novost na Eko Maratonu predstavljata Duatlon (tek 10 km + kolo 114 km) in Team Challenge, na katerem s prijatelji tvorite najučinkovitejšo trojico (tek 10 km + tek 21 km + kolo 114 km = skupni čas).
 
Organizator dvodnevne prireditve, mariborska Agencija SEM, se je letos odločil za intenzivno vseslovensko promocijsko akcijo, saj je njegov namen pritegniti široko ciljno skupino udeležencev. V sklopu tega so se lotili co-brandinga z Ljubljanskim maratonom, saj se odlično ujemata glede na urbano traso in terminsko usklajenost. Mariborski Eko Maraton je namreč odlična priprava za Ljubljanski maraton. Ključnega pomena pri celoletni promociji prireditve pa nedvomno nosi rekreativna tekmovalna kolesarska ekipa Team KORAK NAPREJ. Ekipa 20 izjemnih kolesarjev se že vse leto udeležuje prireditev doma in v tujini. Dosežek brez primere je uspel kolesarju Igorju Kopšetu. Potem ko je postal svetovni amaterski prvak v kronometru, je uspeh okronal še z naslovom amaterskega svetovnega prvaka v cestni dirki.
 
Prav osveščanju ljudi o pomenu zdravega načina življenja in motiviranju posameznikov h gibanju organizatorji pripisujejo odličen odziv na prireditev, saj je že zdaj prijavljenih nekoliko manj kot 2.000 tekmovalcev.
 
»Ključni cilj naše prireditve je od samega začetka do danes ostal enak. Motivirati čim večje število ljudi, da se gibajo in živijo zdravo, ne samo ta vikend, temveč vse leto. K temu stremimo s promocijskimi dejavnostmi, s tedenskimi brezplačnimi treningi, z rekreativno kolesarsko ekipo in s skupinskimi prijavami na druge tekaške prireditve po Sloveniji. Menim, da smo že veliko naredili v to smer in prepričan sem, da bomo iz leta v leto še gradili na tem,« je dejal direktor prireditve Dejan Vlaisavljević.
 
Prijave na prireditev so še možne, vendar se izteka čas ugodnejših prijav. Prijava po nižji ceni je možna do sobote, 1. 9. 2012, in sicer do polnoči.
 
Več o sami prireditvi in ugodnejših cenah prijave si lahko preberete na uradni spletni strani prireditve www.ekomaratonmaribor.si.

 

 

Evropski teden mobilnosti in Pilotna okoljska cona
 
Eko maraton je odlična podpora Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki letos poteka pod motom: »Prava smer je gibanje«. Kot uvodna prireditev v času ETM je v letošnjem letu še posebej dragocena, saj neposredno nagovarja na pozitiven vpliv gibanja na osebnem in družbenem nivoju. Še toliko bolj, ker v letošnjem letu uvajamo okoljsko cono, to je del mestnega središča na levem bregu Drave, kje bo omejen vstop vozilom, ki ne dosegajo standarda EURO 0 in EURO 1.
 
Okoljsko cono uvajamo v okviru projekta PMinter s ciljem zagotavljanja boljše kakovosti zunanjega zraka, predvsem glede onesnaženosti z delci. Poskusna okoljska cona bo v veljavi v času kurilne sezone, torej od 1.10.2012 do 31.4.2013 ob delavnikih.
 
Omejitev vstopa v označeno okoljsko cono bo veljala za tiste, ki prihajajo »od zunaj«, kar pomeni, da za stanovalce na tem območju omejitve vstopa ne bo. V izogib morebitnim sankcijam si stanovalci iz območja POC lahko pridobijo začasno dovolilnico za vstop v okoljsko cono na Medobčinskem uradu za varstvo okolja in ohranjanje narave, Slovenska 40 v Mariboru.
 
Ob tem bodo veljale tudi izjeme glede vstopa v okoljsko cono, predvsem za dostavo, ki jo bo možno vršiti tudi ob delavnikih med 5. in 7. uro zjutraj ter med 20. in 22. uro zvečer, pa tudi za vozila za prevoz nemočnih oseb, intervencijska in policijska vozila in še nekatere druge.
 
Otvoritvena prireditev za okoljsko cono bo v sredo, 19. septembra 2012, ob 11. uri na Glavnem trgu v Mariboru.vodoravna delilna črta