Festival Maribor
vodoravna delilna črta


5. - 15. september 2012
 
Čista petica
 
 
Festival Maribor stopa v letu 2012 v svojo 50. jubilejno sezono, obenem pa beleži 5 let odkar se pod njegove programe podpisuje Richard Tognetti. Violinist in vodja Avstralskega komornega orkestra je s svojimi svežimi, drznimi a tehtnimi programi Festival Maribor postavil ob bok najvidnejšim evropskim festivalom, kar potrjujejo tako pohvalne kritiške ocene v domačih in tujih časnikih, kot tudi vse večji krog zvestega občinstva iz vseh koncev sveta.
 
Med 5. in 15. septembrom bo na sporedu 15 koncertov osrednjega programa, med katerimi najdete tudi koncert za mlade: Mega!, dva multimedijska projekta Greben (The Reef) in Vse (Everything) ter veliki finale z Beethovnovo Deveto.
 
Festival bo ponovno gostil velika glasbena imena. Od štirikratne prejemnice nagrade grammy, sopranistke Dawn Upshaw, nabora čelistov svetovnega slovesa (Thomas Demenga, Jan-Erik Gustafsson in Timo-Veikko Valve) in izredne slovenske sopranistke Bernarde Bobro, vse do pianista Dénesa Várjona, klarinetista Mateta Bekavca in mnogih drugih.
 
Jedro letošnjega festivalskega orkestra tvorijo člani Avstralskega komornega orkestra, ki ga kritiki enoglasno postavljajo v sam vrh tovrstnih orkestrov v svetu. Pridružili se mu bodo izbrani domači in tuji solisti ter člani slovenskih in tujih orkestrov. Tokrat se festival prvič ponaša tudi s festivalskih zborom. Mešani zbor Festivala Maribor bodo sestavljali izbrani pevci, med njimi veliko članov zbora Opere in baleta SNG Maribor.
 
Letošnja novost je celoletni programski sklop Festival za Maribor, v okviru katerega so na sporedu brezplačni koncerti na mestnih ulicah, domovih za ostarele, šolah in ne nazadnje,  v mariborskih zaporih.
 
Festival 2012 obenem nadaljuje s prirejanjem ustvarjalnih delavnic. To pot vabijo k sodelovanju z zanimivimi, provokativnimi in poučnimi naslovi na temo Kreativno pisanje v in o kulturi. Med sodelujočimi vodji delavnic in predavatelji bodo pomembna imena slovenske in hrvaške kulturne scene.
 
Več informacij najdete na www.festivalmaribor.si.
 
 
Vljudno vabljeni!


vodoravna delilna črta